Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. listopada 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Komisija potpisala treći ugovor kako bi osigurala pristup potencijalnom cjepivu

Europska komisija danas je odobrila treći ugovor s farmaceutskim poduzećem Janssen Pharmaceutica NV, koje je dio grupe poduzeća Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson.

Koronavirus: Komisija potpisala treći ugovor kako bi osigurala pristup potencijalnom cjepivu

Ugovor državama članicama omogućuje da nakon što se pokaže da je cjepivo sigurno i učinkovito protiv bolesti COVID-19 kupe cjepivo za 200 milijuna ljudi te im pruža mogućnost da kupe dodatno cjepivo za još 200 milijuna ljudi. Države članice također mogu odlučiti donirati to cjepivo zemljama s nižim ili srednjim dohotkom ili ga preusmjeriti u druge europske zemlje.

Komisija je već potpisala ugovor s poduzećima AstraZeneca i Sanofi-GSK te je zaključila uspješne preliminarne razgovore s poduzećima CureVac, BioNTech-Pfizer i Moderna.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: „Budući da se koronavirus i dalje zabrinjavajuće širi Europom, važno je da pronađemo cjepivo i to brzo. Drago mi je što smo s poduzećem Johnson & Johnson uspjeli postići dogovor o kupnji cjepiva za 200 milijuna ljudi. To će biti naš treći ugovor s nekim farmaceutskim poduzećem. Građanima EU-a želimo osigurati sigurno i učinkovito cjepivo čim bude pronađeno.”

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: „Osiguravanje sigurnog i učinkovitog cjepiva temelj je Europske strategije za cjepiva. Danas smo postigli treći sporazum o nabavi cjepiva i tako povećali portfelj kandidata za cjepiva, a time i šansu da pronađemo djelotvoran lijek protiv tog virusa. Sporazuma će biti još, a mi nastavljamo potragu za uspješnim i sigurnim cjepivom kako bismo suzbili ovu smrtonosnu pandemiju.”

Janssen je kandidat za cjepivo protiv bolesti COVID-19 razvio na tehnološkoj platformi AdVac®, kojom se koristio i za razvoj i proizvodnju svojeg nedavno odobrenog cjepiva protiv ebole te kandidata za cjepivo protiv virusa zika, RSV i HIV. Kandidat za cjepivo već je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja.
Odluka o potpori za to cjepivo donesena je zbog razborita znanstvenog pristupa, primijenjene tehnologije, iskustva tog poduzeća u razvoju cjepiva i njegova proizvodnog kapaciteta koji omogućuje opskrbu cijele Unije. Više informacija je dostupna ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
8. listopada 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj