Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. studenoga 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Koronavirus: Komisija pojačava mjere za testiranje donošenjem preporuke o brzim testovima na antigene i potporom povećanju kapaciteta za testiranje

Europska komisija danas je donijela preporuku o primjeni brzih testova na antigene za dijagnosticiranje bolesti COVID-19. Ona se nastavlja na preporuku Komisije od 28. listopada kako bi se osigurao zajednički pristup i učinkovitije strategije...

Koronavirus: Komisija pojačava mjere za testiranje donošenjem preporuke o brzim testovima na antigene i potporom povećanju kapaciteta za testiranje

Preporuka sadržava smjernice o tome kako odabrati brze testove na antigene te kada i tko ih treba primjenjivati. Također se poziva na provjeru i uzajamno priznavanje testova i njihovih rezultata. Preporuka je donesena uoči virtualnog sastanka europskih čelnika 19. studenoga o odgovoru EU-a na pandemiju bolesti COVID-19, a nakon sastanka Europskog vijeća održanog 29. listopada na kojem je dogovorena bolja koordinacija metoda testiranja.

Europska komisija potpisala je i sporazum s Međunarodnom federacijom društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca o doprinosu u iznosu od 35,5 milijuna eura iz Instrumenta za hitnu potporu (ESI) za povećanje kapaciteta za testiranje na COVID-19 u EU-u. Ta će se sredstva iskoristiti za osposobljavanje osoblja za prikupljanje i analizu uzoraka te provođenje testiranja, posebno s pomoću mobilne opreme.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Testiranje nam otkriva koliko i gdje se bolest proširila te kako se razvija. Ono je presudno za usporavanje širenja bolesti COVID-19. Kako bi se poboljšala koordinacija metoda testiranja na razini Unije, danas državama članicama pružamo smjernice o primjeni brzih testova na antigene radi boljeg upravljanja slučajevima izbijanja bolesti COVID-19. Za učinkovito testiranje nužni su odgovarajući resursi, zbog čega danas pojačavamo i potporu za povećanje kapaciteta država članica za testiranje. Potpora i solidarnost ključni su za prevladavanje pandemije.

Današnjom preporukom državama članicama daju se smjernice o primjeni brzih testova na antigene za otkrivanje virusa u specifičnim okruženjima. Riječ je o situacijama u kojima brza identifikacija zaraženih osoba pridonosi upravljanju žarištima bolesti i redovitom praćenju visokorizičnih skupina kao što je medicinsko osoblje ili osoblje u domovima za starije osobe. Kako bi se suzbilo širenje virusa, otkrile infekcije i ograničile mjere izolacije i karantene, države članice potiče se da uz testove RT-PCR provode brzo testiranje na antigene.

Uzajamno priznavanje rezultata testiranja iznimno je važno za lakše prekogranično kretanje, praćenje kontakata i liječenje. Države članice snažno se potiče na uzajamno priznavanje rezultata testiranja brzim testovima na antigene koji ispunjavaju kriterije iz preporuke i koja su proveli ovlašteni laboratoriji u bilo kojoj državi članici Unije. Usklađenost s preporukom u tom slučaju može pridonijeti slobodnom kretanju ljudi i neometanom funkcioniranju unutarnjeg tržišta u vrijeme kad su kapaciteti za testiranje ograničeni.

Stalni znanstveni i tehnološki razvoj omogućuje nam nove spoznaje o karakteristikama virusa i mogućnostima primjene različitih metoda i pristupa dijagnosticiranju bolesti COVID-19. Komisija je stoga spremna ažurirati preporuku o primjeni testova u skladu s takvim spoznajama.

Kako bi se dodatno povećali kapaciteti za testiranje u EU-u, Komisija Međunarodnoj federaciji društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca dodjeljuje sredstva u iznosu od 35,5 milijuna eura za potporu osposobljavanju osoblja i zato da mobilni timovi Crvenog križa za testiranje dobiju pristup potrebnoj opremi, laboratorijskim potrepštinama i reagensima za prikupljanje uzoraka i testiranje te za potporu nacionalnim tijelima u njihovu radu.

U suradnju s Međunarodnom federacijom društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca mogu se, preko svojeg nacionalnog društva Crvenog križa, uključiti države članice EU-a i Ujedinjena Kraljevina. Na sudjelovanje se odlučilo sedam država članica: Austrija, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal i Španjolska.

Kontekst

Pandemija je pokazala da postoji potreba za poboljšanjem pripravnosti i djelotvornijim upravljanjem prekograničnim prijetnjama na razini Unije i na razini država članica. U borbi protiv bolesti COVID-19 ključnu ulogu imaju brzi i precizni testovi. Komisija podupire istraživanja i razvoj takvih testova te će pokrenuti zajednički postupak javne nabave za brze testove. Državama članicama će se u tu svrhu na raspolaganje staviti 100 milijuna eura iz Instrumenta za hitnu potporu.

Dodatne informacije

Preporuka Komisije o primjeni brzih testova na antigene za dijagnosticiranje infekcije virusom SARS-CoV-2

Preporuka Komisije od 28. listopada o strategijama testiranja na COVID-19

Informativni članak o zdravstvenim mjerama koje se podupiru u okviru Instrumenta za hitnu potporu

Pitanja i odgovori o Instrumentu za hitnu potporu

Odgovor EU-a na koronavirus

Pregled odgovora Komisije

Pojedinosti

Datum objave
19. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj