Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. studenoga 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Koronavirus: Komisija odobrila ugovor s poduzećem CureVac kako bi osigurala pristup potencijalnom cjepivu

Europska komisija danas je odobrila peti ugovor, s europskim farmaceutskim poduzećem CureVac, kojim se predviđa početna kupnja 225 milijuna doza u ime svih država članica EU-a, uz mogućnost narudžbe do 180 milijuna dodatnih doza koje će biti...

Koronavirus: Komisija odobrila ugovor s poduzećem CureVac kako bi osigurala pristup potencijalnom cjepivu

Današnjim ugovorom s poduzećem CureVac povećava se ionako opsežan portfelj cjepiva koja će se proizvoditi u Europi, uključujući ugovore potpisane s poduzećima AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV i BioNtech-Pfizer te zaključene uspješne preliminarne razgovore s poduzećem Moderna. Tim raznolikim portfeljem cjepiva osigurat će se da Europa bude dobro pripremljena za cijepljenje nakon što se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima. Države članice također mogu odlučiti donirati to cjepivo zemljama s nižim ili srednjim dohotkom ili ga preusmjeriti u druge europske zemlje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Nekoliko dana nakon našeg ugovora s poduzećima BioNTech i Pfizer, sa zadovoljstvom mogu objaviti da je postignut novi sporazum s jednim perspektivnim europskim poduzećem. Komisija je dosad osigurala najmanje 1,2 milijarde doza i ispunjava svoju obvezu da osigura pravedan pristup sigurnim, učinkovitim i cjenovno pristupačnim cjepivima ne samo građanima Unije nego i onima najsiromašnijima i najugroženijima na svijetu. Većina tih potencijalnih cjepiva u naprednoj je fazi kliničkih ispitivanja i nadamo se da će se ti pozitivni rezultati potvrditi tako što će cjepiva dobiti odobrenje, nakon čega ćemo ih brzo rasporediti kako bi nam pomogla u prevladavanju pandemije.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: S obzirom na sve veći broj pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 u cijeloj Uniji, sigurno i učinkovito cjepivo važnije je nego ikad kako bismo izašli iz pandemije. Ovim petim ugovorom o predviđenoj kupoprodaji cjepiva dodatno proširujemo mogućnosti kako bi se građani Unije i naša gospodarstva ubrzo mogli sigurno vratiti u normalno stanje. To je još jedna ključna točka u Strategiji EU-a za cjepiva i potvrda o koristima od suradnje u istinskoj Europskoj zdravstvenoj uniji.

CureVac, europsko poduzeće sa sjedištem u Njemačkoj, potpisao je 6. srpnja s Europskom investicijskom bankom ugovor o zajmu u vrijednosti od 75 milijuna eura za razvoj i masovnu proizvodnju cjepiva, uključujući potencijalno cjepivo protiv bolesti COVID-19. CureVac je među prvima počeo razvijati sasvim novu vrstu cjepiva na bazi molekula glasničke RNK (mRNA), koje se u stanice prenose lipidnim nanočesticama. Ta se platforma cjepiva razvija već deset godina. U osnovi se te molekule koriste kao prijenosnici podataka s pomoću kojih tijelo može proizvoditi vlastite aktivne tvari za borbu protiv raznih bolesti.

Komisija je odluku da podupre to cjepivo donijela na temelju kvalitetne znanstvene procjene, primijenjene tehnologije, iskustva tog poduzeća u razvoju cjepiva i njegova proizvodnog kapaciteta koji omogućuje opskrbu cijele Unije.

Kontekst

Europska komisija predstavila je 17. lipnja europsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primjene učinkovitih i sigurnih cjepiva protiv bolesti COVID-19. U zamjenu za pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva u određenom roku, Komisija ugovorima o predviđenoj kupoprodaji financira dio početnih troškova proizvođača cjepiva. Uložena sredstva smatraju se predujmom za cjepiva koja će zapravo kupovati države članice.

Zbog visokih troškova i visoke stope neuspjeha odluka o ulaganju u cjepivo protiv bolesti COVID-19 za proizvođače je vrlo rizična pa će se tim ugovorima omogućiti ulaganja koja se u protivnom možda ne bi ostvarila.

Nakon što se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima te nakon što im Europska agencija za lijekove izda odobrenje za stavljanje u promet, potrebno ih je brzo distribuirati i primijeniti u cijeloj Europi. Komisija je 15. listopada utvrdila ključne korake koje države članice moraju poduzeti da budu potpuno spremne za cijepljenje, a uključuju razvoj nacionalnih strategija cijepljenja. Komisija uspostavlja zajednički okvir za izvješćivanje i platformu za praćenje učinkovitosti nacionalnih strategija cijepljenja.

Europska komisija želi osigurati cjepivo svakomu komu je potrebno, ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu. Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni. Zbog toga je od 4. svibnja 2020. u okviru globalnog odgovora na koronavirus, djelovanja s ciljem univerzalnog pristupa testovima, terapijama i cjepivima protiv koronavirusa te oporavka na svjetskoj razini, prikupila gotovo 16 milijardi eura te potvrdila interes za sudjelovanje u Instrumentu COVAX za pravedan pristup cjenovno pristupačnim cjepivima protiv bolesti COVID-19 u svim zemljama. U okviru inicijative Tim Europa Komisija je najavila da će u kontekstu globalnog odgovora na koronavirus poduprijeti Instrument COVAX jamstvima u vrijednosti od 400 milijuna eura. Europska unija najavila je 12. studenoga doprinos od dodatnih 100 milijuna eura bespovratnih sredstava za potporu instrumentu COVAX.

Više informacija

Strategija EU-a za cjepiva

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Pregled odgovora Komisije

Pojedinosti

Datum objave
17. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj