Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak6. kolovoza 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Koronavirus: Komisija odobrila novi ugovor s Novavaxom za potencijalno cjepivo protiv bolesti COVID-19

Europska komisija danas je odobrila sedmi ugovor o predviđenoj kupoprodaji s nekim farmaceutskim poduzećem kako bi osigurala pristup potencijalnom cjepivu protiv bolesti COVID-19 u četvrtom tromjesečju 2021. i u 2022.

Koronavirus: Komisija odobrila novi ugovor s Novavaxom za potencijalno cjepivo protiv bolesti COVID-19

Na temelju ugovora države članice moći će kupiti do 100 milijuna doza Novavaxova cjepiva, uz mogućnost kupnje dodatnih 100 milijuna doza tijekom 2021., 2022. i 2023., nakon što ga EMA ocijeni i odobri kao sigurno i učinkovito. Države članice moći će cjepiva i donirati zemljama s nižim ili srednjim dohotkom ili ih preusmjeriti u druge europske zemlje.

Današnjim ugovorom proširuje se već i sada znatan portfelj cjepiva koja će se proizvoditi u Europi, a koji obuhvaća ugovore s društvima AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna te zaključene preliminarne razgovore s Valnevom. Tim važnim korakom Europa dodatno povećava svoju spremnost u borbi protiv pandemije bolesti COVID-19.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: S obzirom na širenje novih varijanti koronavirusa u Europi i svijetu, novim ugovorom s poduzećem koje već uspješno ispituje svoje cjepivo protiv tih varijanti pruža se dodatna zaštita našem stanovništvu. Njime se još povećava naš opsežni portfelj cjepiva na dobrobit Europljana i naših partnera diljem svijeta.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Cijepljenje u Uniji dobro napreduje i približavamo se cilju koji smo si zadali: da 70 % naših građana bude u potpunosti cijepljeno do kraja ljeta. Novim ugovorom s Novavaxom u naš portfelj cjepiva dodat ćemo još jedno proteinsko cjepivo, a ta cjepiva pokazuju obećavajuće rezultate u kliničkim ispitivanjima. I dalje ćemo neumorno raditi na tome da naša cjepiva stignu do građana u Europi i diljem svijeta kako bi se pandemija što prije okončala.

Novavax je biotehnološko poduzeće koje razvija cjepiva nove generacije za ozbiljne zarazne bolesti. EMA već provodi postupnu ocjenu njihova cjepiva protiv bolesti COVID-19 radi mogućeg odobrenja za stavljanje u promet.

Komisija je odluku da podupre to cjepivo donijela na temelju kvalitetne znanstvene procjene, primijenjene tehnologije, iskustva tog poduzeća u razvoju cjepiva i njegova proizvodnog kapaciteta koji omogućuje opskrbu cijele Unije.

Kontekst

Europska komisija predstavila je 17. lipnja europsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primjene učinkovitih i sigurnih cjepiva protiv bolesti COVID-19. U zamjenu za pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva u određenom roku, Komisija ugovorima o predviđenoj kupoprodaji financira dio početnih troškova proizvođača cjepiva.

Zbog postojećih varijanti virusa SARS-CoV-2 i novih varijanti koje su otporne na imunosni odgovor, Komisija i države članice pregovaraju o novim ugovorima s poduzećima od kojih EU već nabavlja cjepiva kako bi se omogućila nabava dovoljne količine brzo prilagođenih cjepiva radi jačanja i produljenja imunosti.

Države članice cjepiva mogu kupiti u okviru paketa REACT-EU, jednog od najopsežnijih programa novog instrumenta Next Generation EU, kojim se nastavljaju i proširuju mjere za odgovor na krizu i oporavak od krize.

Više informacija

Strategija EU-a za cjepiva

Sigurna cjepiva protiv bolesti COVID-19 za Europljane

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Pojedinosti

Datum objave
6. kolovoza 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj