Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. veljače 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Koronavirus: Komisija odobrila drugi ugovor s poduzećem Moderna o nabavi još 300 milijuna doza

Europska komisija danas je odobrila drugi ugovor s farmaceutskim poduzećem Moderna o kupnji još 300 milijuna doza (150 milijuna u 2021. i mogućnost kupnje dodatnih 150 milijuna u 2022.) u ime svih država članica Unije. Novi ugovor omogućuje da se...

Koronavirus: Komisija odobrila drugi ugovor s poduzećem Moderna o nabavi još 300 milijuna doza

Današnjim ugovorom s poduzećem Moderna dopunjuje se već širok portfelj cjepiva koja će se proizvoditi u Europi, a uključuje već potpisane ugovore s poduzećima BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac i Moderna. Kad se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima, Europa će zahvaljujući tako raznolikom portfelju imati na raspolaganju 2,6 milijardi doza.

Komisija je 21. prosinca 2020. izdala uvjetno odobrenje za stavljanje u promet cjepiva koje su razvili BioNTech i Pfizer, 6. siječnja 2021. cjepiva koje je razvila Moderna i 29. siječnja 2021. cjepiva poduzeća AstraZeneca.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Danas smo osigurali još 300 milijuna doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje proizvodi Moderna i koje se već koristi u Europskoj uniji. To nas približava našem glavnom cilju, da svim Europljanima što prije budu dostupna sigurna i učinkovita cjepiva. Zahvaljujući portfelju cjepiva od 2,6 milijardi doza moći ćemo cijepiti ne samo vlastite građane, već i susjede i partnere.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Ovim novim ugovorom s poduzećem Moderna nabavili smo još 300 milijuna doza odobrenog sigurnog i učinkovitog cjepiva. Korak smo bliže cilju, da građanima Europe i drugih zemalja ove godine bude dostupno sigurno i učinkovito cijepljenje. Ugovor nije važan samo zbog kratkoročnih potreba Unije nego i za naš budući rad na sprečavanju brzog širenja novih varijanti virusa.

Cjepivo Moderna temelji se na molekulama glasničkog RNK-a (mRNK), koji ima ključnu ulogu u biologiji jer prenosi upute iz DNK-a u stanični sustav za proizvodnju bjelančevina. U cjepivu koje se temelji na mRNK-u te upute stvaraju neškodljive dijelove virusa koje ljudsko tijelo upotrebljava za izgradnju imunosnog odgovora za sprečavanje ili suzbijanje bolesti. Kad osoba primi cjepivo, njezine stanice pročitaju genetske upute i stvaraju „bjelančevinu šiljastih izdanaka virusa” (engl. „spike protein”), tj. bjelančevinu koja se nalazi na vanjskoj površini virusa i koju virus upotrebljava za ulazak u tjelesne stanice i izazivanje bolesti. Imunosni sustav tu bjelančevinu potom tretira kao stranu bjelančevinu i stvara prirodnu obranu protiv nje – antitijela i T-stanice.

Komisija je odluku da podupre to cjepivo donijela na temelju kvalitetne znanstvene procjene, primijenjene tehnologije, iskustva tog poduzeća u razvoju cjepiva i njegova proizvodnog kapaciteta koji omogućuje opskrbu cijele Unije te kapaciteta za mogući razvoj cjepiva protiv varijanti koronavirusa.

Kontekst

Europska komisija predstavila je 17. lipnja europsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primjene učinkovitih i sigurnih cjepiva protiv bolesti COVID-19. U zamjenu za pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva u određenom roku Komisija bi ugovorima o predviđenoj kupoprodaji financirala dio početnih troškova proizvođača cjepiva. Uložena sredstva smatraju se predujmom za cjepiva koja će zapravo kupovati države članice.

Zbog visokih troškova i visoke stope neuspjeha ulaganje u cjepivo protiv bolesti COVID-19 za proizvođače je vrlo rizično, a tim će se ugovorima omogućiti ulaganja koja se u protivnom možda ne bi ostvarila.

Nakon što se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima te nakon što im Europska agencija za lijekove izda odobrenje za njihovo stavljanje u promet, bit će ih potrebno brzo distribuirati i primijeniti u cijeloj Europi. Komisija je 15. listopada utvrdila ključne korake koje države članice moraju poduzeti da budu potpuno spremne za cijepljenje. Među njima je i razvoj nacionalnih strategija cijepljenja. Komisija je donijela dodatne mjere za jačanje mjera pripravnosti i odgovora diljem EU-a te strategiju za zaštitu od bolesti COVID-19 u zimskim mjesecima kojom se državama članicama pruža dodatna potpora u primjeni cjepiva te novu komunikaciju o ujedinjenoj borbi protiv bolesti COVID-19. Komisija je donijela i plan za pripremu Europe na povećanu prijetnju varijanti i mogućnost njihove otpornosti na postojeća cjepiva.

Europska komisija želi osigurati cjepivo svakomu komu je ono potrebno, i to ne samo u Europi, već u cijelom svijetu. Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni. Zbog toga je od 4. svibnja 2020. u okviru globalnog odgovora na koronavirus, s ciljem postizanja univerzalnog pristupa testovima, terapijama i cjepivima protiv koronavirusa te oporavka na svjetskoj razini, prikupila gotovo 16 milijardi eura te potvrdila interes za sudjelovanje u Instrumentu COVAX za pravedan pristup cjenovno pristupačnim cjepivima protiv bolesti COVID-19 u svim zemljama. U okviru inicijative Tim Europa Komisija je najavila da će u kontekstu globalnog odgovora na koronavirus poduprijeti Instrument COVAX jamstvima u vrijednosti od 400 milijuna eura.

Više informacija

Sigurna cjepiva protiv bolesti COVID-19 za Europljane

Strategija EU-a za cjepiva

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Pregled odgovora Komisije

Pojedinosti

Datum objave
17. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj