Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. srpnja 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Koronavirus: Komisija i Europski investicijski fond dodjeljuju 100 milijuna eura poduzećima

Komisija i Europski investicijski fond razvili su niz mjera za pomoć tržištu poduzetničkog kapitala i inovativnim poduzećima koja su izložena pandemiji koronavirusa.

Koronavirus: Komisija i Europski investicijski fond dodjeljuju 100 milijuna eura poduzećima

Mjerama će se uz pomoć instrumenta vlasničkog kapitala InnovFin u okviru programa Obzor 2020 osigurati dodatna likvidnost kako bi se ojačala kapitalna osnova europskih MSP-ova i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije. Osim toga, pokrenut će se novi instrument vlasničkog kapitala za oporavak za inovativnu tehnologiju u iznosu od 100 milijuna eura kako bi se upraviteljima fondova osigurao dodatni investicijski kapacitet za potporu portfeljnim poduzećima zahvaćenim krizom.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Mala i srednja poduzeća okosnica su europskog gospodarstva i istodobno su najizloženija poremećajima uzrokovanim koronavirusom. Iznimno mi je drago što danas, zajedno s Europskim investicijskim fondom, povećavamo potporu tržištu poduzetničkog kapitala kako bismo MSP-ovima s ograničenim financijskim rezervama i alternativama osigurali dodatnu likvidnost. Nastavit ćemo ulagati napore, u okviru instrumenata InnovFin i Obzor 2020, kako bismo osigurali da ta poduzeća opstanu i izađu iz krize, istovremeno podupirući trajno zapošljavanje i uvjete potrebne za inovacije i budući rast. Na temelju poziva za iskaz interesa uvest ćemo nove mjere potpore.

Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije.

Pojedinosti

Datum objave
28. srpnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj