Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak5. studenoga 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Koronavirus: izdvojeno 128 milijuna eura za rješavanje hitnih potreba i socioekonomskih posljedica pandemije

Nakon objave u kolovozu Komisija je u okviru programa Obzor 2020. potpisala sporazume o dodjeli 128 milijuna eura bespovratnih sredstava 23 nova istraživačka projekta za suočavanje s pandemijom koronavirusa i njezinim posljedicama.

Koronavirus: izdvojeno 128 milijuna eura za rješavanje hitnih potreba i socioekonomskih posljedica pandemije

Financiranjem će se omogućiti dodatna istraživanja kako bi se ojačali i prilagodili industrijski kapaciteti za proizvodnju i raspoređivanje medicinske opreme kao što su respiratori, spriječio i liječio koronavirus, razvila medicinska tehnologija i digitalni alati kao što su prenosivi dijagnostički sustavi, bolje razumjele društvene posljedice pandemije na ranjive i marginalizirane skupine i učilo od velikih skupina pacijenata (kohortnih skupina) diljem Europe u svrhu poboljšanja liječenja. U projektima sudjeluje 344 istraživačka tima iz 39 zemalja, uključujući 32 sudionika iz 15 zemalja izvan EU-a.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Ovo istraživanje ključno je za bolje rješavanje različitih aspekata ove i budućih pandemija što će nam omogućiti da brže reagiramo u slučaju zaraze, poboljšamo dijagnosticiranje i liječenje te poduzmemo mjere ublažavanja koje obuhvaćaju bihevioralne, socijalne i gospodarske aspekte, uključujući pitanja povezana s rodom.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, dodao je: Digitalne tehnologije ključne su za naš odgovor na iznenadnu i ozbiljnu prijetnju zdravlju. Dodjelom financijske potpore projektima koji se temelje na digitalnim alatima i umjetnoj inteligenciji osigurat će se nova rješenja za zaštitu zdravstvenih radnika, brzo otkrivanje i sprečavanje širenja bolesti COVID-19 te poboljšanje intenzivne skrbi kako bi se pridonijelo našoj zajedničkoj borbi protiv pandemije.

Financiranje u okviru programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020. dio je Komisijinih sredstava u iznosu od 1,4 milijarde eura za inicijativu za globalni odgovor na koronavirus koju je u svibnju 2020. pokrenula predsjednica von der Leyen i kojom se dopunjuju prethodni napori za razvoj dijagnostike, lijekova i cjepiva.

To je i dio doprinosa EU-a globalnoj suradnji u području pristupa alatima za suzbijanje bolesti Covid-19 (ACT) čiji je cilj ubrzati razvoj, proizvodnju i ravnopravan pristup testovima, terapijama i cjepivima protiv koronavirusa. Više informacija o odabranim projektima dostupno je ovdje i u ovom informativnom članku.

Pojedinosti

Datum objave
5. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj