Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. svibnja 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Koronavirus: Istraživači financirani sredstvima Unije razvili novu brzu dijagnostiku

Jedan od 18 projekata koji su nedavno odabrani za financiranje u iznosu od 48,2 milijuna eura u sklopu programa Obzor 2020 za razvoj dijagnostike, lijekova, cjepiva i mjera pripravnosti u borbi protiv pandemije koronavirusa već daje prve pozitivne...

Koronavirus: Istraživači financirani sredstvima Unije razvili novu brzu dijagnostiku

U okviru projekta HG nCoV19 test koji je okupio javne i privatne organizacije iz Irske, Italije, Ujedinjene Kraljevine i Kine, razvijen je novi prijenosni dijagnostički sustav za otkrivanje virusne infekcije koji daje točne i pouzdane rezultate u roku od 30 minuta. Danas je irsko društvo HiberGene, koje koordinira projekt, objavilo da je sustav dobio CE oznaku sukladnosti koja je neophodna za stavljanje medicinskih proizvoda na tržište. EU podupire društvo HiberGene još od srpnja 2000., a potpora ovom projektu iznosi 930 000 eura.

Komisija ima vodeću ulogu u podupiranju istraživanja i inovacija te koordinaciji europskih i globalnih istraživačkih napora od početka pandemije. Komisija se 4. svibnja obvezala osigurati ukupno 1,4 milijardi eura tijekom donatorske konferencije Globalni odgovor na koronavirus, od čega je 1 milijarda eura dodijeljena u okviru programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Cilj mu je razvoj cjepiva, novih načina liječenja i dijagnostičkih alata za sprečavanje širenja koronavirusa.

Od siječnja 2020. u okviru programa Obzor 2020 već je mobilizirano 474 milijuna eura za borbu protiv pandemije koronavirusa. Više informacija dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
20. svibnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj