Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Koronavirus: Financijska sredstva EU-a za prijevoz medicinskih proizvoda, medicinskih timova i pacijenata

Države članice Europske unije mogu se prijaviti za dodatna sredstva u okviru Instrumenta za hitnu potporu za prijevoz osnovnih proizvoda, medicinskih timova i pacijenata zaraženih koronavirusom. Time se proširuje potpora koja je već dostupna u okviru...

Koronavirus: Financijska sredstva EU-a za prijevoz medicinskih proizvoda, medicinskih timova i pacijenata

U Bugarsku je danas uspješno isporučeno više od sedam tona osobne zaštitne opreme. To uključuje više od 500 000 zaštitnih maski, koje je kupila Bugarska, a troškove prijevoza snosi EU.

Instrument za hitnu potporu pomaže u dostavljanju neophodne zdravstvene opreme tamo gdje je potrebna i podupire države članice u prijevozu medicinskog osoblja ili prihvatu pacijenata iz drugih država članica, čime se pokazuje europska solidarnost. Nakon uspješnog slanja zaštitne opreme u Bugarsku sljedećih će tjedana uslijediti više operacija, izjavio je povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič.

Instrument za hitnu potporu za prijevoz robe, opreme i pacijenata.

Izdvojeno je 220 milijuna eura za:

  • prijevoz medicinskih proizvoda tamo gdje su najpotrebniji, financiranjem teretnog prijevoza opreme i pomoći državama članicama EU-a
  • prijevoz pacijenata među državama članicama EU-a ili iz država članica u susjedne zemlje u slučajevima u kojima postoji rizik od preopterećenosti zdravstvenih sustava, čime se osigurava liječenje što većeg broja ljudi
  • prijevoz medicinskog osoblja i mobilnih medicinskih timova među državama članicama EU-a te prijevoz iz susjednih zemalja u EU kako bi se medicinska pomoć pružila gdje je najpotrebnija.

Europska komisija je 17. lipnja državama članicama predstavila postupke i kriterije za podnošenje zahtjeva za financiranje u okviru paketa za mobilnost. Države članice sada mogu Europskoj komisiji uputiti svoje zahtjeve.

Kontekst

Instrument za hitnu potporu s proračunom od 2,7 milijardi eura pokrenut je 16. travnja 2020. Instrument je osmišljen kako bi se omogućila fleksibilnost koja je potrebna da EU iz faze neposrednog odgovora i pandemije prijeđe u faze kontroliranog popuštanja mjera, oporavka i prevencije. Financirat će se prvenstveno zajedničke mjere na razini EU-a kojima se može ostvariti najveća korist i poduprijeti Zajednički europski plan za ukidanje mjera ograničavanja širenja bolesti COVID-19.

Instrument za hitnu potporu komplementaran je instrument: njime se proširuju mjere u okviru drugih instrumenata EU-a kao što su Mehanizam za civilnu zaštitu, rescEU, postupci zajedničke javne nabave i Investicijska inicijativa kao odgovor na koronavirus, kao i mjere država članica na nacionalnoj razini.

Više informacija

Odgovor na koronavirus: Odgovor na hitne situacije

Instrument za hitnu potporu

Medicinska i zdravstvena potpora EU-a

Pojedinosti

Datum objave
18. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj