Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. rujna 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Koronavirus: EU je dodijelio 150 milijuna eura za prijevoz osnovnih medicinskih proizvoda

U okviru Instrumenta za hitnu potporu (ESI) EU je osigurao financijsku potporu za 18 država članica i Ujedinjenu Kraljevinu u ukupnom iznosu od 150 milijuna eura za prijevoz osnovnih medicinskih proizvoda u Europu. U razdoblju od travnja do rujna...

Koronavirus: EU je dodijelio 150 milijuna eura za prijevoz osnovnih medicinskih proizvoda

Primjerice, osigurana je financijska potpora za dopremu zajedničke pošiljke s više od 1000 tona osnovne osobne zaštitne opreme u Češku i Slovačku. Iz istog je instrumenta financiran i prijevoz više od 1000 tona osobne zaštitne opreme koju je talijanski izvanredni povjerenik kupio za hitnu pomoć u borbi protiv koronavirusa te doprema zrakoplovom i željeznicom više od 400 tona zaštitnih naočala, jednokratnih ogrtača, maski i zaštitne odjeće u Litvu.

EU i dalje pomaže državama članicama u borbi protiv pandemije koronavirusa. Sredstvima EU-a financirana je doprema osnovnih medicinskih potrepština u cijeloj Uniji. Pošiljke su isporučene tamo gdje su bile najpotrebnije te su omogućile bolju opremljenost bolnica i zdravstvenih djelatnika i pomogle državama članicama u naporima za spašavanje života”, izjavio je povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič.

Instrument za hitnu potporu za prijevoz opreme, medicinskog osoblja i pacijenata

Dodijeljenih 150 milijuna eura dio je iznosa od 220 milijuna eura koji su stavljeni na raspolaganje u travnju 2020. za:

  • financiranje teretnog prijevoza opreme i druge pomoći državama članicama za dopremu medicinskih proizvoda tamo gdje su najpotrebniji
  • prijevoz pacijenata iz jedne države članice u drugu ili iz država članica u susjedne zemlje u slučaju preopterećenja zdravstvenih sustava te
  • prijevoz medicinskog osoblja i mobilnih medicinskih timova iz jedne države članice u drugu i iz drugih zemalja u EU.

ESI je dio šire pomoći EU-a koja obuhvaća druge instrumente kao što su Mehanizam za civilnu zaštitu, uključujući rescEU, postupci zajedničke javne nabave i Investicijska inicijativa kao odgovor na koronavirus, te nacionalne napore država članica.

Kontekst

Ova je potpora dio šireg Instrumenta za hitnu potporu koji je pokrenut 16. travnja 2020. za jačanje napora država članica EU-a u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Instrument za hitnu potporu ukupno raspolaže s 2,7 milijardi eura. Osmišljen je kako bi se na strateški i koordiniran način odgovorilo na potrebe na europskoj razini. Kao financijska komponenta „Zajedničkog europskog plana za ukidanje mjera sprečavanja širenja zaraze koronavirusom” pomaže u ublažavanju neposrednih posljedica pandemije i predviđanju potreba povezanih s izlaskom iz krize i oporavkom.

ESI se temelji na načelu solidarnosti i objedinjuje napore i resurse za brzi odgovor na zajedničke strateške potrebe. Riječ je o važnom europskom instrumentu za potporu postojećim nacionalnim i europskim mjerama odgovora s ciljem rješavanja aktualne javnozdravstvene krize.

Dodatne informacije

Instrument za hitnu potporu: informativni članak

Odgovor na pandemiju koronavirusa: hitne mjere

Pojedinosti

Datum objave
18. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj