Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak5. siječnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: EU isporučuje osobnu zaštitnu opremu Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori

EU je poslao dodatne količine osobne zaštitne opreme Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori iz svojih zaliha medicinske opreme u okviru sustava rescEU iz skladišta u Grčkoj i Njemačkoj. U Sjevernu Makedoniju poslano je 107 000 maski tipa FFP2, 35 000...

Koronavirus: EU isporučuje osobnu zaštitnu opremu Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori

Najnovije isporuke medicinske opreme za Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru još su jedan dokaz važnosti sustava rescEu s rezervama sanitetskog materijala u borbi protiv koronavirusa. Očekujemo da ćemo tijekom 2021. dodatno povećati zalihe medicinskih materijala, te ćemo još više pomagati zemljama u EU-u i širom svijeta u borbi protiv pandemije, izjavio je povjerenik Europske komisije za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič.

Od početka pandemije putem sustava rescEU više od milijun zaštitnih maski tipa FFP2 i FFP3 isporučeno je u Italiju, Španjolsku, Hrvatsku, Litvu te Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Sustav je i uspostavljen kako bi, među ostalim, omogućio slanje medicinske opreme zemljama koje je najviše trebaju.

Zalihe, koje se trenutno skladište u 6 država članica EU-a (Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Švedskoj) omogućuju EU-u da brzo reagira na javnozdravstvene krize.

Pojedinosti

Datum objave
5. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj