Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. siječnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

#Koronavirus: Države članice donijele smjernice za dokaz o cijepljenju za medicinske potrebe

Države članice EU-a su, uz potporu Europske komisije, donijele smjernice za dokaz o cijepljenju u medicinske potrebe. Cilj je ovih smjernica poduprijeti interoperabilnost certifikata o cijepljenju, što znači da je sadržaj certifikata o cijepljenju...

Europska komisija odobrila drugo sigurno i učinkovito cjepivo protiv bolesti COVID-19

Na temelju zaključaka Europskog vijeća od 10. i 11. prosinca 2020. i 21. siječnja 2021. države članice EU-a su, uz potporu Europske komisije, donijele smjernice za dokaz o cijepljenju u medicinske potrebe.

Cilj je ovih smjernica poduprijeti interoperabilnost certifikata o cijepljenju, što znači da je sadržaj certifikata o cijepljenju ujednačen, te utvrditi minimalni skup podataka za svaki certifikat. Njima se utvrđuje i temelj za okvir za povjerenje kako bi se osigurala autentičnost i cjelovitost certifikata na kojima će se nastaviti rad u mreži e-zdravstva, uključujući dodatno određivanje potrebnih mjera za zaštitu podataka i sigurnost.

Smjernicama se žele uspostaviti programi koji će obuhvatiti i papirnati i digitalni pristup, osiguravajući fleksibilnost i usklađenost s postojećim nacionalnim rješenjima te strogu zaštitu osobnih podataka.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: Pozdravljam donošenje smjernica za dokaz o cijepljenju za medicinske potrebe. Potreban nam je zajednički pristup certifikatima o cijepljenju i radujem se nastavku suradnje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom kako bi se taj alat primijenio na globalnoj razini. Potvrde o cijepljenju bit će važan alat za građane tijekom pandemije, ali i nakon što je prevladamo. Smjernice su rezultat rasprava i razmatranja u mreži e-zdravstva, kao i prvih savjetovanja s Odborom za zdravstvenu sigurnost, Europskom agencijom za lijekove, ECDC-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Smjernicama je uglavnom obuhvaćeno cijepljenje protiv bolesti COVID-19, ali bi se u budućnosti mogle upotrijebiti kao osnova za dokazivanje statusa o cijepljenju.

Pojedinosti

Datum objave
28. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj