Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak10. svibnja 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Konferencija o budućnosti Europe privedena kraju

Konferencija o budućnosti Europe protekle se godine razvila u potpuno otvoren forum za raspravu o Europi u kakvoj želimo živjeti.

Konferencija o budućnosti Europe privedena kraju

Na Dan Europe predsjednici Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća primili su završno izvješće s prijedlozima za reforme EU-a.

Na završnoj svečanosti održanoj danas u Strasbourgu predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, francuski predsjednik Emmanuel Macron u ime predsjedništva Vijeća i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen primili su od supredsjedatelja Izvršnog odbora Konferencije završno izvješće.

Iz prve takve dosad godine pune rasprava, razmjena i suradnje među građanima i političarima proizišlo je izvješće s 49 prijedloga konkretnih ciljeva i više od 320 mjera koje institucije EU-a mogu poduzeti u devet područja, a to su: klimatske promjene i okoliš; zdravlje; snažnije gospodarstvo, socijalna pravda i radna mjesta; EU u svijetu; vrijednosti i prava, vladavina prava, sigurnost; digitalna transformacija; europska demokracija; migracije te obrazovanje, kultura, mladi i sport. Prijedlozi se temelje na preporukama građana koji su se sastajali u okviru europskih i nacionalnih panela građana i građanki te su svoje ideje podijelili putem višejezične digitalne platforme.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je: Naša vizija za budućnost Europe usmjerena je na građane, a posebno na mlade. Oni su izravno zaslužni za uspjeh Konferencije. Ovo je razdoblje vrlo važno za europsku integraciju i spremni smo saslušati sve konstruktivne prijedloge promjena. Ne treba nas biti strah upotrijebiti moć koju Europa ima kako bismo ljudima poboljšali živote.

Predsjednik Emmanuel Macron dodao je: Krize s kojima smo se zajedno suočili proteklih godina promijenile su Europu. Moramo nastaviti sa započetim radom i osigurati da Unija ispuni želje i očekivanja svojih građana. Konferencija o budućnosti Europe, koju danas zaključujemo, prva je takva inicijativa dosad i dala je nov zamah našem kontinentu. Završno izvješće o Konferenciji sadržava dug niz prijedloga, koje sad svaka institucija mora razmotriti u okviru svojih nadležnosti. Vijeće će se imati priliku izjasniti u sljedećim tjednima. Budući da je Konferencija privedena kraju tijekom francuskog predsjedanja Vijećem, želio bih zahvaliti prethodnim predsjedništvima na njihovoj predanosti, a nastavak rada na temelju zaključaka Konferencije prepuštam češkom i švedskom predsjedništvu.

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Demokracija, mir, osobna i gospodarska sloboda. Za to se Europa posebno zauzima sada kad rat ponovno bjesni na našem kontinentu. To je u srži Konferencije o budućnosti Europe. Europska unija mora nastaviti ispunjavati očekivanja svojih građana. Jasno su nam rekli što misle i što žele. Na nama je da to sad provedemo.

Konferencija o budućnosti Europe protekle se godine razvila u potpuno otvoren forum za raspravu o Europi u kakvoj želimo živjeti. U cijelom EU-u održan je niz događanja i rasprava, nacionalnih i europskih panela građana i građanki, plenarnih sastanaka te razmjena na višejezičnoj digitalnoj platformi. Konferencija je bila mjesto transparentne, uključive i strukturirane rasprave s europskim građanima o pitanjima koja su važna za njih i za budućnost općenito.

Daljnji koraci

Tri institucije sad će ispitati kako mogu konkretno djelovati na temelju tih prijedloga, svaka u okviru svojih nadležnosti i u skladu s Ugovorima.

Na jesen 2022. održat će se događanje na kojem će građani dobiti povratne informacije.

Kontekst

Konferencija o budućnosti Europe inovativan je proces u čijem se okviru Europljane potiče da izraze što očekuju od Europske unije. U njemu su sudjelovali europski građani različitog porijekla, roda, dobi, socioekonomskog podrijetla i stupnja obrazovanja, a posebno važnu ulogu imali su mladi Europljani.

Više informacija

Govor predsjednice Ursule von der Leyen iz Strasbourga

Pitanja i odgovori o Konferenciji

Informativni članak o Konferenciji

Višejezična digitalna platforma

Najvažnije trenutke završne svečanosti moći ćete pogledati na kanalu EbS.

Pojedinosti

Datum objave
10. svibnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj