Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak27. svibnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Konferencija o budućnosti Europe: konstituirajuća plenarna skupština i događanje za građane u lipnju

Izvršni odbor danas je odobrio kalendar plenarnih sastanaka i europskih panela građana s raznim događanjima, od kojih prva započinju sljedeći mjesec.

Konferencija o budućnosti Europe: konstituirajuća plenarna skupština i događanje za građane u lipnju

Konstituirajuća plenarna skupština Konferencije održat će se 19. lipnja 2021. u Strasbourgu. Članovi će imati mogućnost sudjelovati na daljinu ili fizički, uz puno poštovanje epidemioloških mjera. Na skupštini će se održati i prezentacije o europskim panelima građana i o višejezičnoj digitalnoj platformi.

Prije toga, 17. lipnja 2021., u Lisabonu u Portugalu održat će se događanje za europske građane, također u okviru Konferencije, koje će se moći uživo pratiti na internetu. Na njemu će sudjelovati 27 predstavnika iz nacionalnih panela građana ili nacionalnih događanja u okviru Konferencije (jedan po državi članici), predsjednica Europskog foruma mladih te građani koji su već odabrani u panele građana na europskoj razini. I ovo će se događanje održati u hibridnom obliku, a bit će prilika da sudionici razgovaraju s troje supredsjedatelja o svojim očekivanjima od Konferencije. Sudionici događanja prisustvovat će i konstituirajućoj plenarnoj skupštini u Strasbourgu.

Izvršni odbor danas se upoznao s konačnim praktičnim modalitetima organizacije četiriju planiranih panela građana, uključujući teme kojima će se baviti svaki od njih:

  • vrijednosti, prava, vladavina prava, demokracija, sigurnost
  • klimatske promjene, okoliš/zdravlje
  • snažnije gospodarstvo, socijalna pravda, zapošljavanje/obrazovanje, mladi, kultura, sport / digitalna transformacija te
  • EU u svijetu / migracije.

Osim toga, izrađene su smjernice za pomoć državama članicama i ostalima koji žele organizirati panele građana i druga događanja pod okriljem Konferencije na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini.

Zastupnik u Europskom parlamentu i supredsjedatelj Izvršnog odbora iz Parlamenta Guy Verhofstadt izjavio je: Veoma je važno da sve pripremimo kako treba. O tome će djelomično ovisiti legitimitet cijele Konferencije. Radimo na jačanju platforme, organiziramo panele i pripremamo plenarnu skupštinu, koja će se baviti rezultatima rada platforme i panela. Primjećujem velik interes za Konferenciju i nacionalnih parlamenata, partnera iz civilnog društva i građana. Na nama je da sav taj entuzijazam i energiju usmjerimo u samu Konferenciju.

Portugalska državna tajnica za poslove EU-a i supredsjedateljica iz predsjedništva Vijeća EU-a Ana Paula Zacarias izjavila je: Sretni smo što imamo mogućnost organizirati prvo događanje za građane sljedeći mjesec u Lisabonu, prije prve plenarne konferencije. Građani će uvijek biti u središtu ovog velikog europskog projekta i želimo im dati priliku da se uistinu angažiraju i sudjeluju. Naša zajednička budućnost u njihovim je rukama.

Potpredsjednica Komisije zadužena za demokraciju i demografiju i supredsjedateljica iz Komisije Dubravka Šuica izjavila je: Ovime smo doprijeli do samog srca Konferencije o budućnosti Europe: do naših građana. Kao krajnji pokretači tog jedinstvenog procesa, njihovi doprinosi, ideje, nade i snovi bit će ključni za oblikovanje vizije naše unije. Konferencija im pruža toliko potreban prostor za međusobne rasprave i za razgovore s njihovim izabranim predstavnicima na ravnopravnoj osnovi.

Pozadina

Plenarna skupština Konferencije sastojat će se od 108 predstavnika iz Europskog parlamenta, 54 predstavnika iz Vijeća (dva po državi članici), tri predstavnika iz Europske komisije, 108 predstavnika iz svih nacionalnih parlamenata na ravnopravnoj osnovi te građana. 108 građana sudjelovat će zajedno s predsjednicom Europskog foruma mladih u raspravi o idejama poteklima od panela građana i s višejezične digitalne platforme.

Svaki od četiriju panela europskih građana sastojat će se od po 200 građana i građanki, s time da u svakom panelu mora sudjelovati najmanje po jedan građanin i jedna građanka iz svake države članice. Građani će se birati nasumično kako bi paneli odražavali raznolikost EU-a u smislu zemljopisnog podrijetla, roda, dobi, socioekonomskog podrijetla i razine obrazovanja. Jednu trećinu svakog panela činit će mladi u dobi od 16 do 25 godina.

Plenarna skupština podnijet će prijedloge Izvršnom odboru, koji će u suradnji s njom i uz puno poštovanje načela transparentnosti sastaviti izvješće koje će se objaviti na višejezičnoj digitalnoj platformi. Višejezična digitalna platforma jedinstveno je mjesto na kojem će se prikupljati, analizirati i objavljivati doprinosi sa svih događanja povezanih s Konferencijom.

Dodatne informacije

Digitalna platforma Konferencije o budućnosti Europe

Pitanja i odgovori o višejezičnoj digitalnoj platformi za Konferenciju o budućnosti Europe

Zajednička izjava o Konferenciji o budućnosti Europe

Poslovnik Konferencije o budućnosti Europe

Pojedinosti

Datum objave
27. svibnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj