Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak3. lipnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija započinje s radom na novom pilot-mehanizmu za poticanje tržišta vodika

Komisija danas poduzima daljnje korake za potporu razvoju europskog tržišta vodika pokretanjem pilot-mehanizma

Poticanje tržišta vodika

Novi mehanizam uspostavljen je u okviru nedavno donesenog paketa o dekarboniziranim plinovima i vodikua cilj mu je ubrzati ulaganja pružanjem jasnije slike o stanju na tržištu otkupljivača i dobavljača te olakšavanjem kontakata među njima. Bit će na snazi pet godina i bit će dio Europske banke za vodik.

U okviru pilot-mehanizma za vodik prikupljat će se, obrađivati i omogućiti pristup informacijama o potražnji i ponudi vodika iz obnovljivih izvora, niskougljičnog vodika i derivata, čime će se europskim otkupljivačima omogućiti da se usklade s europskim i stranim dobavljačima. Prikupljat će i obrađivati tržišne podatke o razvoju tokova i cijena vodika. Danas je pokrenut postupak javne nabave kako bi se pronašao pružatelj usluga za razvoj informatičke platforme za upravljanje pilot-mehanizmom. Komisija planira potpisati ugovor do kraja ove godine kako bi se moglo početi s radom do sredine 2025.

U Europi su već u izgradnji prvi veliki elektrolizatori, a potpisani su prvi sporazumi o otkupu. Poboljšanjem vidljivosti potražnje između dobavljača i potrošača ubrzat će se konačne odluke o ulaganju u Europi i osigurati ugovori o otkupu. Vodik će imati važnu ulogu u postizanju ciljeva zelenog plana, postupnom ukidanju ruskih fosilnih goriva te podupiranju dekarbonizacije i konkurentnosti europske industrije.

Pilot-mehanizam za vodik dio je tekućeg rada Komisije na uspostavi europske platforme za više proizvoda za zajedničku kupnju strateških proizvoda, koja bi u budućnosti mogla obuhvaćati robu kao što su strateške sirovine.

Više informacija

Pilot-mehanizam za potporu razvoju tržišta vodika

Europska banka za vodik

Pojedinosti

Datum objave
3. lipnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj