Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. veljače 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Komisija utvrđuje kako održivo hvatati, skladištiti i upotrebljavati ugljik kako bi se do 2050. postigla klimatska neutralnost

Komisija je danas donijela Komunikaciju o industrijskom upravljanju ugljikom u kojoj se navode pojedinosti o tome kako bi te tehnologije mogle doprinijeti smanjenju emisija za 90 % do 2040. i postizanju klimatske neutralnosti do 2050.

Posjet Kadri Simons Nizozemskoj

Europska unija predana je postizanju nulte neto stope emisija CO2 do 2050. Iako se velik dio mjera temelji na smanjenju trenutačnih razina emisija, bit će nam potrebne i tehnologije kojima se CO2 može hvatati ili uklanjati izravno iz atmosfere, a zatim skladištiti ili upotrebljavati. Te će tehnologije biti usmjerene na sektore u kojima je smanjenje emisija posebno teško ili skupo, kao što su primjerice emisije iz procesa izrade cementa ili proizvodnje energije iz otpada. Komisija je stoga danas donijela Komunikaciju o industrijskom upravljanju ugljikom u kojoj se navode pojedinosti o tome kako bi te tehnologije mogle doprinijeti smanjenju emisija za 90 % do 2040. i postizanju klimatske neutralnosti do 2050.

U aktu o industriji s nultom neto stopom emisija Komisija je predložila da EU do 2030. razvije kapacitet skladištenja CO2 od 50 milijuna tona godišnje. Na temelju procjene učinka preporučenog klimatskog cilja EU-a za 2040., ta će se brojka morati povećati na oko 280 milijuna tona do 2040. U Komunikaciji o industrijskom upravljanju ugljikom utvrđuje se sveobuhvatan politički pristup za postizanje tih ciljeva.

Europski pristup industrijskom upravljanju ugljikom

U današnjoj Komunikaciji utvrđuje se niz mjera koje treba poduzeti na razini EU-a i na nacionalnoj razini kako bi se omogućilo uvođenje tehnologija i infrastrukture potrebne za uspostavu jedinstvenog tržišta CO2 u Europi u narednim desetljećima. Komisija će započeti s pripremnim radom na mogućem budućem regulatornom paketu za transport i skladištenje CO2 kojim bi se razmotrila pitanja kao što su struktura tržišta i troškova, pristup trećih strana, standardi kvalitete CO2 ili poticaji za ulaganje u novu infrastrukturu. Komisijin Zajednički istraživački centar (JRC) danas je objavio izvješće o budućoj prometnoj mreži CO2 za Europu i povezanim potrebama za ulaganjima.

Komisija će procijeniti i količine CO2 koje je potrebno ukloniti izravno iz atmosfere (industrijsko uklanjanje ugljika) kako bi se ispunile ambicije EU-a u pogledu smanjenja emisija za 2040. i 2050. te procijeniti opće ciljeve i mjere politike za njihovo postizanje. To će uključivati procjenu načina obračunavanja uklanjanja i trajnog skladištenja u okviru sustava EU-a za trgovanje emisijama (ETS).

Kako bi pomogla u povećanju tržišta za hvatanje i trajno skladištenje emisija CO2, Komisija će utvrditi smjernice za postupke izdavanja dozvola za projekte i uspostaviti atlas potencijalnih skladišnih geoprostora. Komisija će u suradnji s državama članicama razviti i alat za agregiranje za povezivanje dobavljača CO2 s operatorima prijevoza i skladištenja te otkupljivačima CO2. Komisija nastoji uspostaviti jasan okvir za obračun ugljika za upotrebu uhvaćenog CO2 kao resursa, koji bi odražavao klimatske koristi uporabe CO2 kao resursa u industrijskim procesima. Time će se potaknuti uvođenje održivog ugljika u industrijske sektore.

 

Za daljnje informacije

Priopćenje za tisak

Priopćenje za tisak o Preporučenom cilju smanjenja emisija za 2040.

Informativna brošura

Komunikacija o industrijskom upravljanju ugljikom

Priopćenje za medije o klimatskom cilju za 2040.

Komunikacija o klimatskom cilju za 2040.

Hvatanje, skladištenje i korištenje ugljika

Hvatanje, upotreba i skladištenje ugljika

Pojedinosti

Datum objave
6. veljače 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj