Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak22. studenoga 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija utvrdila ključne prioritete europskog semestra za sljedeću godinu i jačanje konkurentnosti EU-a

EU se suočava s nizom važnih strukturnih izazova, uključujući nizak rast produktivnosti, zelenu i digitalnu tranziciju, starenje stanovništva i socijalnu uključenost, koje je potrebno riješiti na putu prema održivoj konkurentnosti.

People

Komisija je pokrenula ciklus europskog semestra 2024. za koordinaciju ekonomskih politika. Jesenski paket temelji se na jesenskoj gospodarskoj prognozi 2023., koja je pokazala da je gospodarstvo EU-a i dalje otporno na višestruke šokove tijekom posljednjih godina, ali da je 2023. izgubilo zamah rasta uslijed visoke inflacije i strožih uvjeta financiranja, a u 2024. očekuje se samo umjereno povećanje rasta.

EU se suočava s nizom važnih strukturnih izazova, uključujući nizak rast produktivnosti, zelenu i digitalnu tranziciju, starenje stanovništva i socijalnu uključenost, koje je potrebno riješiti na putu prema održivoj konkurentnosti. Disruptivni geopolitički događaji također su ukazali na potrebu za konkurentnosti EU-a na globalnom tržištu, istodobno osiguravajući da nitko nije zapostavljen.

Koordinacija ekonomskih politika u okviru europskog semestra pomoći će državama članicama da ostvare te ciljeve utvrđivanjem prioriteta i pružanjem jasnih i dobro koordiniranih smjernica politike za sljedeću godinu.

Više informacija dostupno je na internetu u priopćenju za medije te pitanjima i odgovorima.

Pojedinosti

Datum objave
22. studenoga 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj