Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. siječnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija utvrdila ključne mjere za ujedinjenu borbu protiv bolesti COVID-19

Dva dana prije sastanka europskih čelnika na kojem će se raspravljati o koordiniranom odgovoru na krizu uzrokovanu bolešću COVID-19 Komisija je utvrdila niz mjera potrebnih za jačanje borbe protiv pandemije. U danas donesenoj Komunikaciji Komisija...

Eric Mamer, Chief Spokesperson of the European Commission, Margaritis Schinas, and Stella Kyriakides

Komisija države članice poziva i da nastave provoditi održavanje fizičkog razmaka, ograničavanje socijalnih kontakata, borbu protiv dezinformacija, usklađivanje ograničenja povezanih s putovanjima te pojačano testiranje, praćenje kontakata i sekvenciranje genoma radi što bolje pripreme za rizike povezane s novim sojevima virusa. Budući da je proteklih tjedana zabilježen uzlazni trend u broju slučajeva, potrebno je pojačati rad na potpori zdravstvenim sustavima i rješavanju problema „zamora bolešću COVID-19“ tijekom predstojećih mjeseci. Konkretno, treba ubrzati cijepljenje na svim razinama te pomoći našim partnerima na zapadnom Balkanu, u južnom i istočnom susjedstvu te u Africi.

U danas donesenoj Komunikaciji utvrđuju se ključne mjere za države članice, Komisiju, Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) te Europsku agenciju za lijekove (EMA) kojima će se pridonijeti smanjenju rizika i zadržavanju kontrole nad širenjem virusa:

Brža primjena cjepiva u cijelom EU-u

 • Do ožujka2021. trebalo bi cijepiti najmanje 80 % osoba starijih od 80 godina te 80 %radnika u sustavu zdravstvene i socijalne skrbi u svim državama članicama.
 • Do ljeta 2021. države članice trebale bi cijepiti najmanje 70 % odraslog stanovništva.
 • Komisija, države članice i EMA surađivat će s poduzećima kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri iskoristili potencijali EU-a za pojačanu proizvodnju cjepiva.
 • Komisija i države članice rade na izradi potvrda o cijepljenju, u kojima će se u potpunosti poštovati propisi EU-a o zaštiti podataka te kojima će se olakšati kontinuirana skrb. Do kraja siječnja 2021. treba usuglasiti zajednički pristup kako bi se potvrde izdane u državama članicama mogle odmah početi koristiti u zdravstvenim sustavima u EU-u i izvan njega.

Testiranje i sekvenciranje genoma

 • Države članice trebaju ažurirati strategije testiranja kako bi se uzeli u obzir novi sojevi virusa te proširiti upotrebu brzih antigenskih testova.
 • Države članice trebaju bez odgode pojačati sekvenciranje genoma na najmanje 5 %, a po mogućnosti 10 % svih pozitivnih nalaza. Brojne države članice trenutačno testiraju manje od 1 % uzoraka, što nije dovoljno za utvrđivanje širenja postojećih sojeva virusa i prepoznavanje novih sojeva.

Očuvanje jedinstvenog tržišta i slobodnog kretanja uz istodobno jačanje zaštitnih mjera

 • Treba primijeniti mjere kojima će se dodatno smanjiti rizik od prijenosa virusa pri putovanju, npr. higijenske mjere i mjere održavanja razmaka u vozilima i na kolodvorima.
 • Dok se epidemiološka situacija znatno ne poboljša, građane treba snažno odvraćati od svih putovanja koja nisu nužna.
 • Za osobe koje dolaze iz područja s većim brojem problematičnih sojeva virusa treba nastaviti primjenjivati razmjerna ograničenja putovanja, uključujući testiranje putnika.

Osiguravanje vodeće uloge Europe i međunarodne solidarnosti

 • Kako bi se zajamčio što raniji pristup cjepivima, Komisija će uspostaviti mehanizam u okviru instrumenta Tim Europa kojim će se strukturirati dostava cjepiva koja države članice dijele s partnerskim zemljama. Na taj bi se način omogućilo da se s partnerskim zemljama podijeli otprilike 2,3 milijarde doza nabavljenih u okviru strategije EU-a za cjepiva, pri čemu će se posebna pozornost posvetiti zapadnom Balkanu, istočnom i južnom susjedstvu te Africi.
 • Europska komisija i države članice moraju nastaviti podupirati COVAX, uz ostalo putem ranog pristupa cjepivima. Tim Europa već je mobilizirao 853 milijuna eura za potporu COVAX-u, što Europsku uniju čini jednim od najvećih donatora u okviru tog instrumenta.

Izjave članova Kolegija

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Cijepljenje je ključno za okončanje ove krize. Već smo osigurali dovoljno cjepiva za cijelo stanovništvo Europske unije. Sada moramo ubrzati isporuku i sámo cijepljenje. Cilj nam je do ljeta cijepiti 70 % odraslog stanovništva. To bi mogla biti prekretnica u borbi protiv ovog virusa. No ovu ćemo pandemiju okončati tek kada svi ljudi na svijetu budu imali pristup cjepivima. Intenzivirat ćemo rad na pomoći našim susjedima i partnerima širom svijeta u nabavljanju cjepiva.

Potpredsjednik Margaritis Schinas, nadležan za promicanje europskog načina života, izjavio je: Pojava novih sojeva virusa i znatan porast broja slučajeva ne dopuštaju nam da se opustimo. Europa upravo sada mora još odlučnije djelovati te pokazati zajedništvo, usklađenost i oprez. Cilj naših današnjih prijedloga jest bolje zaštititi život i egzistenciju u budućnosti te smanjiti opterećenje kojem su izloženi već prenapregnuti zdravstveni sustavi i radnici. Samo se tako EU može izvući iz krize. Kraj je pandemije na vidiku, iako nam još nije na dohvat ruke.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je:Ako budemo surađivali s jedinstvom, solidarnošću i odlučnošću, uskoro ćemo početi nazirati početak kraja pandemije. Sada nam je posebno potrebno brzo i usklađeno djelovanje protiv novih sojeva virusa. Još će proteći neko vrijeme dok ne cijepimo sve Europljane, a u međuvremenu moramo zajedno poduzeti neodgodive, usklađene i proaktivne mjere. U cijeloj Uniji moramo ubrzati cijepljenje te pojačati testiranje i sekvenciranje jer ćemo samo tako što prije izići iz ove krize.

Kontekst

Danas donesena Komunikacija nastavlja se na komunikaciju „Zaštita od bolesti COVID-19 u zimskim mjesecima” donesenu 2. prosinca 2020.

Pojedinosti

Datum objave
19. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj