Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. studenoga 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija ulaže 3,9 milijuna eura u potporu istraživačkom novinarstvu i slobodi medija

Europska komisija danas je objavila poziv na podnošenje prijedloga u vrijednosti od 3,9 milijuna eura za potporu prekograničnim istragama te za utvrđivanje i rješavanje slučajeva kršenja slobode medija.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je: Novinari se više no ikad suočavaju s prijetnjama, od uznemiravanja na internetu do fizičkih napada, od političkog pritiska do nedostatka sigurnosti na radnom mjestu. Kada su novinari u opasnosti, demokracija je u opasnosti. Zato financiramo projekte kojima će se izravno podupirati novinari kojima je potrebna pravna i praktična pomoć ili bespovratna sredstva za prekogranične istrage.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, dodao je: Pozdravljam pokretanje ovog poziva na podnošenje prijedloga koji će, osim poticanja suradnje u novinarskim istragama aktualnih društvenih pitanja, pomoći novinarima da steknu vještine i tehnološko znanje. Njime će se poticati inovacije i raznolikost u proizvodnji i distribuciji informativnih medija.

Cilj je poziva i pravno i materijalno podupiranje osposobljavanja istraživačkih novinara, promicanje razmjene sadržaja, zajedničko stvaranje i prevođenje novinarskih djela od općeg interesa te praćenje kršenja slobode tiska i medija kako bi se osiguralo da šira javnost i europske institucije dobiju pouzdane i sveobuhvatne informacije.

Namijenjen je nevladinim organizacijama, međunarodnim organizacijama i akademskoj zajednici, a očekuje se da će svaki projekt uključivati partnere iz najmanje dvije zemlje, a koordinatori projekata imat će sjedište u EU-u.

Ovaj poziv na podnošenje prijedloga dio je niza projekata koje sufinancira EU kako bi se poduprli medijski pluralizam i sloboda opisani u informativnom članku.

Pojedinosti

Datum objave
20. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj