Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. svibnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija u okviru instrumenta SURE isplatila 14,1 milijardu eura za 12 država članica

Europska komisija danas je u okviru instrumenta SURE isplatila sedmi obrok financijske potpore za 12 država članica u iznosu od 14,137 milijardi eura, Potporu su danas primile sljedeće države članice: Belgija (2 milijarde eura), Bugarska (511...

Komisija u okviru instrumenta SURE isplatila 14,1 milijardu eura za 12 država članica

Ti će zajmovi državama članicama pomoći da pokriju nagla povećanja javnih rashoda za očuvanje radnih mjesta koja su nastala zbog pandemije koronavirusa. Konkretno, tom će se potporom državama članicama pomoći da pokriju izravne troškove financiranja mjera koje su uvele zbog pandemije koronavirusa, među ostalim i za samozaposlene osobe, primjerice nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera. Današnja isplata uslijedila je nakon izdavanja sedme obveznice s društvenim učinkom u okviru EU-ova instrumenta SURE, koje je unatoč trenutačno nepovoljnim tržišnim uvjetima privuklo velik interes ulagača.

Tom isplatom iznos naizmjeničnih zajmova Unije državama članicama u okviru instrumenta SURE popeo se na oko 90 milijardi eura. Sve države članice koje su zatražile financijsku pomoć u okviru tog programa zatraženi su iznos primile djelomično ili u cijelosti. Pregled dosad isplaćenih iznosa i puni iznosi po državama članicama dostupni su na internetu.

Nakon što Vijeće Europske unije odobri Komisijin prijedlog, financijska potpora u okviru instrumenta SURE doseći će ukupno 94,3 milijarde eura za 19 država članica. Države članice i dalje mogu podnositi zahtjeve za financijsku potporu u okviru tog instrumenta, iz kojeg se maksimalno može mobilizirati 100 milijardi eura, a dostupan je do kraja 2022.

Izjave članova Kolegija

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Sredstva za Bugarsku i Estoniju danas će se isplatiti prvi put, dok će deset drugih zemalja dobiti dodatnu potporu. Instrument SURE primjer je europskog uspjeha – koristi od njega dosad je imalo gotovo 30 milijuna radnika i 2,5 milijuna poduzeća. On će im pomoći da se brže oporave od posljedica pandemije. U okviru instrumenta SURE Unija je već osigurala oko 90 milijardi eura za 19 država članica.

Povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn izjavio je: U okviru instrumenta SURE izdano je sedam obveznica, zahvaljujući kojima smo već osigurali oko 90 milijardi eura za 19 država članica. Na taj smo način pružili potporu našim poduzećima i pridonijeli očuvanju radnih mjesta, a tim je uspješnim pothvatom utrt put za NextGenerationEU.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Godinu dana nakon što je Vijeće donijelo instrument SURE već smo isplatili 90 % dostupne potpore, odnosno oko 90 milijardi eura. Osim što pomaže europskim radnicima i poduzećima da prebrode ovu dosad nezabilježenu krizu, instrument SURE omogućio je državama članicama da uštede 5,8 milijardi eura u odnosu na tržišne stope financiranja.

Kontekst

Europska komisija izdala je 18. svibnja 2021. sedmu obveznicu s društvenim učinkom u okviru EU-ova instrumenta SURE.

Izdane su dvije tranše, u ukupnoj vrijednosti od 14,137 milijardi eura, s dva roka dospijeća: 8,137 milijardi eura na naplatu dospijeva u srpnju 2029., a 6 milijardi eura u siječnju 2047. Upis sedme obveznice EU SURE premašio je ponudu više od šest puta, a informacije o cjenovnim uvjetima dostupne su ovdje. Sva izdanja privukla su snažan interes ulagača i stavljena su na tržište po povoljnim cjenovnim uvjetima, koje Komisija izravno prenosi na države članice korisnice.

Obveznice koje Unija izdaje u okviru instrumenta SURE imaju oznaku obveznica s društvenim učinkom. Time se ulagačima jamči da će mobilizirana sredstva poslužiti za financiranje projekata za dobrobit društva.

Više informacija

EU kao zajmoprimac

Sedmo izdanje obveznica SURE

Uredba o instrumentu SURE

Informativni članak: SURE – Potpora državama članicama u zaštiti radnika i radnih mjesta

Pitanja i odgovori: Komisija predlaže instrument SURE

Odgovor na pandemiju koronavirusa

Okvir za obveznice s društvenim učinkom

Internetske stranice instrumenta SURE

Pojedinosti

Datum objave
26. svibnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj