Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. ožujka 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija proširila mehanizam transparentnosti i odobravanja izvoza cjepiva protiv bolesti COVID-19

Komisija je danas proširila mehanizam transparentnosti i odobravanja izvoza cjepiva protiv bolesti COVID-19 do kraja lipnja. To je posljedica stalnih kašnjenja u isporukama cjepiva EU-u.

Komisija proširila mehanizam transparentnosti i odobravanja izvoza cjepiva protiv bolesti COVID-19

Izvršni potpredsjednik i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis izjavio je: Prvi tjedni primjene ovog instrumenta pokazali su da nije došlo do poremećaja u trgovini oko kojeg mnogi strahuju. Od uvođenja mjera pošiljke su odobrene za više od 30 zemalja. To potvrđuje da je čak i tijekom vrlo kritične zdravstvene situacije EU uložio znatne napore kako bi bio pouzdan i odgovoran trgovinski partner.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Od poduzeća s kojima smo potpisali ugovore očekujemo da ispune obveze prema građanima EU-a. EU izvozi vrlo velike količine cjepiva protiv bolesti COVID-19, što je odraz naše predanosti globalnoj solidarnosti. Međutim, neka poduzeća ne poštuju svoje sporazume s EU-om unatoč tome što su primila predujam kako bi se omogućila dostatna proizvodnja. Ustrajat ćemo na osiguravanju usklađenosti i nastavit ćemo surađivati s njima kako bismo što prije povećali proizvodnju u Europi.

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije.

Pojedinosti

Datum objave
11. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj