Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak1. prosinca 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija predložila produljenje Privremene uredbe kojom se omogućuje otkrivanje i prijavljivanje seksualnog zlostavljanja djece

Komisija je u svibnju 2022. predložila dugoročni zakonodavni okvir za rješavanje tog ozbiljnog pitanja: prijedlog uredbe o utvrđivanju pravila za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece.

Zaštita djece

Komisija je 30. studenoga predložila produljenje trajanja Privremene uredbe na određene odredbe Direktive o e-privatnosti. To će pružateljima određenih brojevno neovisnih interpersonalnih komunikacijskih usluga omogućiti da nastave dobrovoljno otkrivati i prijavljivati seksualno zlostavljanje djece u okviru svojih usluga te uklanjati materijal koji sadržava seksualno zlostavljanje djece.

Privremena uredba privremeno je rješenje kojim se omogućuje nastavak tih dobrovoljnih aktivnosti dok se ne uspostave nova trajna pravila EU-a. Ova Privremena uredba prestaje važiti 3. kolovoza 2024. Ako do tada ne budu uspostavljena nova pravila, pružatelji usluga u EU-u nemaju pravnu osnovu za otkrivanje i prijavljivanje seksualnog zlostavljanja djece u okviru svojih usluga. Time bi se seksualnim predatorima olakšala razmjena materijala koji sadržava seksualno zlostavljanje djece i mamljenje djece u EU-u te da ostanu nekažnjeni. I to u vrijeme kada su dokazi o seksualnom zlostavljanju djece sve učestaliji i ozbiljniji, a izvješća pružatelja usluga imaju ključnu ulogu u istraživanju tih kaznenih djela, spašavanju djece i privođenju počinitelja pravdi. Stoga je potrebno produljiti trajanje Privremene uredbe.

Komisija je u svibnju 2022. predložila dugoročni zakonodavni okvir za rješavanje tog ozbiljnog pitanja: prijedlog uredbe o utvrđivanju pravila za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece. Nastavljaju se međuinstitucijski pregovori o tom prijedlogu. Kako bi se izbjegle zakonodavne praznine u otkrivanju i prijavljivanju seksualnog zlostavljanja djece na internetu, Komisija je predložila produljenje trajanja Privremene uredbe. Time se pokriva razdoblje do odobrenja dugoročnog zakonodavstva za suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu koje je Komisija predložila 2022. Danas predloženo produljenje primjenjivalo bi se od 4. kolovoza 2024. na razdoblje od najviše dvije godine. Komisija i dalje podupire suzakonodavce u postizanju dogovora o održivom rješenju za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece i zaštitu djece.

 

Pojedinosti

Datum objave
1. prosinca 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj