Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak2. prosinca 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija predložila kriminalizaciju kršenja sankcija EU-a

Ovisno o kaznenom djelu, osoba bi mogla biti kažnjena maksimalnom kaznom zatvora duljom od pet godina, a poduzeća bi mogla biti pod sankcijama u iznosu od najmanje 5 % ukupnog prometa na svjetskoj razini.

Komisija predložila kriminalizaciju kršenja sankcija EU-a

Europska komisija danas iznosi prijedlog za usklađivanje kaznenih djela i sankcija za kršenje EU-ovih mjera ograničavanja. Dok je ruska agresija na Ukrajinu u tijeku, od ključne je važnosti da se mjere ograničavanja EU-a u potpunosti provode te da se kršenje tih mjera kažnjava. Provedba mjera ograničavanja EU-a pokazuje složenost utvrđivanja imovine u vlasništvu oligarha koja je skrivena u različitim jurisdikcijama zahvaljujući kompleksnim pravnim i financijskim strukturama. Prijedlogom Komisije uklonit će se postojeći pravni nedostaci i ojačati posljedice kršenja sankcija EU-a.

Prijedlogom se utvrđuju zajednička pravila EU-a kojima će se olakšati istraga, kazneni progon i kažnjavanje kršenja mjera ograničavanja u svim državama članicama. To znači će zaobilaženje ili pokušaj zaobilaženja mjera ograničavanja prikrivanjem sredstava ili prikrivanjem činjenice da je osoba krajnji vlasnik sredstava postati kazneno djelo. Ovisno o kaznenom djelu, osoba bi mogla biti kažnjena maksimalnom kaznom zatvora duljom od pet godina, a poduzeća bi mogla biti pod sankcijama u iznosu od najmanje 5 % ukupnog prometa na svjetskoj razini.

Priopćenje za medije i pitanja i odgovori dostupni su na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
2. prosinca 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj