Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. svibnja 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija predlaže proračun namijenjen ostvarivanju kontinuiteta i ciljeva u pogledu rasta, solidarnosti i sigurnosti

Komisija je danas predložila nacrt proračuna EU-a za 2019. u iznosu od 166 milijardi EUR u obvezama, što odgovara povećanju od 3 % u odnosu na 2018., koji je namijenjen jačanju i razvoju otpornosti europskog gospodarstva te promicanju solidarnosti i...

Reforma bankarskog sektora

To je šesti proračun koji se donosi u okviru tekućeg dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2014. – 2020. i ograničenja utvrđenih u njemu. Osmišljen je kako bi se maksimalno poboljšalo financiranje postojećih programa i novih inicijativa te povećala europska dodana vrijednost u skladu s prioritetima Junckerove Komisije.

Povjerenik Günther H. Oettinger, nadležan za proračun i ljudske resurse, izjavio je: „Predlažemo ambiciozan proračun kojim će se pružiti daljnja potpora našim prioritetima, posebno u području ulaganja, zapošljavanja, mladih, migracija, solidarnosti i sigurnosti te ostvariti europska dodana vrijednost za naše građane.EU-u je potrebna stabilnost i veselim se postizanju dogovora s Parlamentom i Vijećem u što kraćem roku.”

Proračun se temelji na pretpostavci da će Ujedinjena Kraljevina nakon povlačenja 30. ožujka 2019. nastaviti pridonositi i sudjelovati u izvršenju proračuna EU-a kao da je država članica do kraja 2020.

Europski parlament i države članice Europske unije sada će zajednički raspraviti o tom prijedlogu. Komisija je početkom mjeseca iznijela prijedlog pragmatičnog i modernog dugoročnog proračuna za razdoblje 2021. – 2027.

Kontekst

Nacrt proračuna EU-a za 2019. obuhvaća dva iznosa za svaki program koji će biti financiran – obveze i plaćanja. „Obveze” se odnose na financiranje koje se mogu ugovoriti u određenoj godini, a „plaćanja” su iznos koji je zaista isplaćen. Predloženi nacrt proračuna EU-a za 2019. iznosi 166 milijardi EUR u obvezama (+3 % u odnosu na 2018.) i 149 milijardi EUR u plaćanjima (+3 % u odnosu na 2018.).

Općenito, proračun EU-a prvenstveno je investicijski proračun. Iznosi oko 1 % BND EU-a i čini oko 2 % ukupne javne potrošnje u EU-u te služi kao nadopuna nacionalnim proračunima i za provedbu prioriteta o kojima su se dogovorile sve države članice EU-a.

Člancima nacrta sporazuma o povlačenju sklopljenog između pregovarača Ujedinjene Kraljevine i Unije o financijskoj nagodbi predviđeno je da će Ujedinjena Kraljevina i dalje „pridonositi i sudjelovati u izvršenju proračuna Unije” tijekom prijelaznog razdoblja kao da je punopravna članica[1]. Nacrt proračuna EU-a za 2019. stoga je predstavljen na toj osnovi.

Pojedinosti

Datum objave
23. svibnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj