Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. rujna 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 6 min

Komisija predlaže potpunu suspenziju Sporazuma između EU-a i Rusije o pojednostavnjenju izdavanja viza

Prijedlogom o suspenziji Sporazuma o pojednostavnjenju izdavanja viza ukinut će se sva pojednostavnjenja za ruske građane koji podnose zahtjev za vizu za kratkotrajni boravak u schengenskom području.

Komisija predlaže potpunu suspenziju Sporazuma između EU-a i Rusije o pojednostavnjenju izdavanja viza

Komisija danas predlaže potpunu suspenziju Sporazuma između EU-a i Rusije o pojednostavnjenju izdavanja viza. Zemlja poput Rusije, koja vodi agresivan rat, ne bi trebala ostvarivati koristi od pojednostavnjenja izdavanja viza sve dok provodi destruktivnu vanjsku politiku i vojnu agresiju na Ukrajinu, čime pokazuje potpuno nepoštovanje međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima. Suspenzija je odgovor na povećane rizike i prijetnje sigurnosnim interesima Unije i nacionalnoj sigurnosti država članica zbog ruske vojne agresije na Ukrajinu. To znači da ruski građani više neće imati povlašteni pristup EU-u i da će biti podvrgnuti dugotrajnijem, skupljem i težem postupku podnošenja zahtjeva za vizu. Države članice imat će široko diskrecijsko pravo u obradi zahtjeva ruskih državljana za vizu za kratkotrajni boravak te će moći osigurati veći nadzor ruskih državljana koji putuju u EU.  U EU će i dalje moći ući određene kategorije ruskih podnositelja zahtjeva za vizu koji putuju u nužne svrhe, uključujući osobito članove obitelji građana EU-a, novinare, disidente i predstavnike civilnog društva.

Komisija danas predstavlja i prijedlog o nepriznavanju ruskih putovnica izdanih u okupiranim područjima Ukrajine.

Ti su prijedlozi u skladu s političkim dogovorom koji su ministri vanjskih poslova postigli na neformalnom sastanku održanom 31. kolovoza o zajedničkom i koordiniranom daljnjem postupanju u pogledu izdavanja viza ruskim građanima.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Vizna politika EU-a znak je povjerenja – povjerenja koje je Rusija u potpunosti potkopala svojom ničim izazvanom i neopravdanom agresijom na Ukrajinu. Sve dok traje vojna agresija Rusije prema zemlji kandidatkinji za članstvo u EU-u, ruski građani ne mogu uživati olakšice u pogledu putovanja u Europu. EU je još jednom pokazao nepokolebljivo jedinstvo u odgovoru na rusku vojnu agresiju.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson rekla je: Svojim nezakonitim vojnim djelovanjem Rusija nastavlja kršiti međunarodno pravo, činiti zlodjela nad Ukrajincima te podrivati europsku i globalnu sigurnost i stabilnost. To djelovanje krši temeljna načela na kojima počiva Sporazum o pojednostavnjenju izdavanja viza i protivno je interesima EU-a i njegovih država članica. Današnji je prijedlog dokaz snažnog i ujedinjenog odgovora EU-a. Uskoro ćemo izraditi dodatne smjernice kako bismo osigurali pojačan nadzor nad zahtjevima za vizu i prelascima ruskih građana preko granica, bez distanciranja od ruskih disidenata i civilnog društva.

Ukidanje povlaštenog pristupa ruskih građana EU-u

Prijedlogom o suspenziji Sporazuma o pojednostavnjenju izdavanja viza ukinut će se sva pojednostavnjenja za ruske građane koji podnose zahtjev za vizu za kratkotrajni boravak u schengenskom području. Umjesto njih primjenjivat će se opća pravila Zakonika o vizama.

U praksi će ruski podnositelji zahtjeva morati:

  • platiti višu viznu pristojbu: vizna pristojba povećat će se s 35 na 80 eura za sve podnositelje zahtjeva
  • čekati dulje na odluku o zahtjevu: standardni rok u kojem konzulati moraju donijeti odluku o zahtjevima za vizu produljit će se s 10 na 15 dana. To se razdoblje može produljiti na najviše 45 dana u pojedinačnim slučajevima kada je potrebno dodatno razmotriti zahtjev
  • zadovoljiti stroža pravila o vizama za višekratni ulazak: podnositelji zahtjeva više neće imati jednostavan pristup vizama koje vrijede za više ulazaka u schengensko područje
  • podnijeti više popratnih isprava: podnositelji zahtjeva morati će dostaviti sve dokumente s popisa dokumentiranih dokaza. Više se neće moći služiti pojednostavnjenim popisom uključenim u Sporazum o pojednostavnjenju izdavanja viza.

EU je sklopio sporazume o pojednostavnjenju izdavanja viza samo s ograničenim brojem zemalja. Ti se sporazumi temelje na uzajamnom povjerenju i poštovanju zajedničkih vrijednosti između EU-a i predmetne zemlje. Invazija Rusije na Ukrajinu nespojiva je s odnosom punim povjerenja i u suprotnosti je s duhom partnerstva na kojem se temelje sporazumi o pojednostavnjenju izdavanja viza. Tom se odlukom Rusije opravdavaju mjere za zaštitu ključnih sigurnosnih interesa EU-a i njegovih država članica.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu stanje se pogoršalo, uz tragične humanitarne posljedice i razaranje ključne infrastrukture velikih razmjera.

Nepriznavanje ruskih putovnica izdanih u okupiranim regijama Ukrajine

Komisija danas predlaže i zajednički pristup EU-a za nepriznavanje ruskih putovnica izdanih u okupiranim stranim regijama jer Rusija trenutačno proširuje praksu izdavanja običnih ruskih putovnica građanima više područja Ukrajine koja nisu pod kontrolom vlade, posebno građanima regija Herson i Zaporižje. Države članice ne bi trebale priznavati ruske putovnice izdane u okupiranim područjima Ukrajine kao valjane dokumente za izdavanje viza i prelazak vanjskih granica EU-a. Ovim zakonodavnim prijedlogom osigurat će se obvezujući pristup, primjenjiv u svim državama članicama, kojim će se zamijeniti dobrovoljna djelovanja koja su države članice poduzele od nezakonitog pripojenja Krima. To je daljnji korak u zajedničkom odgovoru EU-a na rusku vojnu agresiju na Ukrajinu i rusku praksu izdavanja putovnica u okupiranim stranim regijama.

Sljedeći koraci

Sada je na Vijeću da razmotri i donese prijedlog o suspenziji Sporazuma o pojednostavnjenju izdavanja viza. Nakon donošenja tog prijedloga, suspenzija će stupiti na snagu drugog dana od dana objave u Službenom listu EU-a. Rusija će biti obaviještena o odluci o suspenziji najkasnije 48 sati prije njezina stupanja na snagu.

Europski parlament i Vijeće odlučuju o prijedlogu o nepriznavanju ruskih putnih isprava izdanih u okupiranim stranim regijama. Te će mjere stupiti na snagu prvog dana od dana objave u Službenom listu EU-a.

Komisija će uskoro predstaviti dodatne smjernice za potporu konzulatima država članica u pogledu općih pitanja povezanih s vizama koje se izdaju ruskim državljanima i građanima EU-a, među ostalim u provedbi suspenzije Sporazuma o pojednostavnjenju izdavanja viza.

Kontekst

Pojednostavnjenje izdavanja viza između EU-a i Rusije stupilo je na snagu u lipnju 2007. Njime se pojednostavnjuje izdavanje viza građanima Unije i Ruske Federacije za planirani boravak od najviše 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

Na dan 1. rujna 2022. oko 963 000 ruskih državljana posjedovalo je valjane vize za boravak u šengenskom području.

Na neformalnom sastanku održanom 31. kolovoza ministri vanjskih poslova postigli su dogovor o zajedničkom i koordiniranom daljnjem postupanju u pogledu izdavanja viza ruskim građanima, uključujući potpunu suspenziju Sporazuma o pojednostavnjenju izdavanja viza s Rusijom. Ministri su se složili i da se putovnice koje izdaju ruske vlasti u okupiranim područjima Ukrajine neće priznavati. Zahtjevi za vizu i dalje će se obrađivati na pojedinačnoj osnovi, na temelju procjene konkretnog slučaja.

EU je 25. veljače 2022. već djelomično suspendirao Sporazum o pojednostavnjenju izdavanja viza s Rusijom u pogledu ruskih dužnosnika i poduzetnika. Današnjim prijedlogom Sporazum će se u cijelosti suspendirati, a svi ruski podnositelji zahtjeva više neće uživati nikakve olakšice u tom pogledu. 

Prijedlog o nepriznavanju putovnica donesen je nakon što je Komisija 2014., 2016. i 2019. državama članicama dala niz smjernica o tome kako postupati sa zahtjevima za vizu stanovnika Krima, Donjecka i Luganska te o nepriznavanju određenih ruskih putovnica.

Unija ponovno izražava svoju nepokolebljivu potporu neovisnosti, suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

Dodatne informacije

Pitanja i odgovori

Prijedlog odluke Vijeća o suspenziji primjene Sporazuma između EU-a i Rusije o pojednostavnjenju izdavanja viza

Prijedlog odluke Europskog parlamenta i Vijeća o nepriznavanju ruskih putnih isprava izdanih u okupiranim stranim regijama

Sporazum između EU-a i Rusije o pojednostavnjenju izdavanja viza

Pojedinosti

Datum objave
6. rujna 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj