Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. veljače 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Komisija predlaže novu uredbu za nastavak besplatnog roaminga putnika iz Unije

Komisija je danas predložila novu uredbu o roamingu kako bi građani i dalje mogli koristiti roaming bez dodatnih naknada dok putuju Unijom. U vrijeme kad se ne preporučuju putovanja koja nisu nužna to je važan korak u pripremi za bolja vremena. Novom...

Komisija predlaže novu uredbu za nastavak besplatnog roaminga putnika iz Unije

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Iz svakog kutka Europe možemo se javiti najmilijima, voditi poslovne razgovore i dijeliti priče s putovanja bez straha od visokih računa. Ukidanje naknada za roaming odlično oslikava kako EU povezuje milijune građana i poboljšava im živote. Nova pravila omogućuju nastavak roaminga bez dodatnih naknada i još ga poboljšavaju.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je: Milijuni Europljana koriste prednosti roaminga u Uniji bez dodatnih naknada. To je čvrst i uspješan temelj jedinstvenog tržišta. U europskom digitalnom desetljeću svi moraju imati mogućnost za izvrsnu povezivost kao kod kuće bilo gdje u Europi. Danas potvrđujemo predanost našim građanima. Istodobno radimo na poticanju ulaganja u odgovarajuću infrastrukturu.

U roamingu kao kod kuće

Prema novom istraživanju Eurobarometra pola Europljana koji posjeduju mobilni telefon u zadnje je dvije godine putovalo u drugu zemlju Unije. Od 15. lipnja 2017., kad su zahvaljujući sadašnjoj Uredbi o roamingu ukinute naknade za roaming, gotovo 170 milijuna građana koristi cijene i prednosti povezanosti u slobodnom roamingu na prostoru jedinstvenog tržišta. U ljeto 2019. podatkovne usluge u roamingu korištene su 17 puta više nego ljeto prije ukidanja naknada (ljeto 2016.). Naglo i veliko povećanje prometa u roamingu od lipnja 2017. potvrđuje da je ukidanje naknada za roaming oslobodilo dotad sputanu potražnju putnika iz 27 država članica Unije te Islanda, Lihtenštajna i Norveške za mobilnim uslugama. Sadašnja se pravila prestaju primjenjivati 30. lipnja 2022., no kako trenutačni uvjeti na tržištu pokretnih telekomunikacija još ne pogoduju održivosti opcije „u roamingu kao kod kuće“ tijekom putovanja unutar Unije za sve korisnike i sva poduzeća, važno je produljiti primjenu tih pravila.

Jednaka kvaliteta usluge kod kuće i u inozemstvu

U najnovijoj anketi Eurobarometra 33 % anketiranih izjavilo je da su tijekom inozemnih putovanja u Uniji imali niže brzine mobilnog interneta od one koju obično imaju u svojoj zemlji, a 28 % da je standard mreže bio niži nego kod kuće (npr. 3G umjesto 4G). Danas predloženim novim pravilima želimo osigurati da građani i poduzeća dobivaju uslugu jednake kvalitete kao kod kuće. To znači da ako su pretplaćeni na brzine 4G ili, sve češće, 5G, u roamingu ne bi trebali imati niže brzine mreže, ako su takve mreže dostupne. Kad je riječ u 5G uslugama, korisnici će morati znati mogu li u roamingu koristiti pojedine aplikacije i usluge. Nadalje, na opravdan zahtjev za veleprodajni pristup roamingu, operatori u posjećenoj zemlji trebali bi omogućiti pristup svim tehnologijama i generacijama mreže.

Djelotvoran pristup hitnim službama u inozemstvu

Predloženom uredbom želi se osigurati da korisnici u roamingu mogu bez teškoća i besplatno uspostaviti kontakt s hitnim službama te iskoristiti prijenos podataka o lokaciji pozivatelja, ne samo glasovnim pozivima nego i SMS porukama ili aplikacijama za hitne slučajeve. Putnici bi usto trebali biti informirani o načinima na koje mogu doći u kontakt s hitnim službama u državi članici Unije koju posjećuju, što obuhvaća i načine namijenjene osobama s invaliditetom.
Sprečavanje neočekivano visokih troškova i računa

Putnici u roamingu trebali bi moći bez bojazni nazivati brojeve usluga s posebnom tarifom, primjerice službe za tehničku pomoć, korisničke službe zračnih prijevoznika ili osiguravajućih društava ili čak besplatne brojeve, koje u roamingu mogu pratiti neočekivane naknade. Zato se u novim pravilima od operatora traži da potrošačima daju dovoljno informacija o mogućim većim troškovima korištenja usluga s posebnom tarifom u roamingu.

Održiv roaming za operatore

Novim će se pravilima osigurati da su roaming bez naknada i veće potrošačke pogodnosti održivi za operatore. Predviđa se daljnje snižavanje veleprodajnih cijena roaminga, odnosno cijena koje operatori međusobno naplaćuju kad korisnici koji putuju inozemstvom koriste njihove mreže. Gornje granice cijena među operatorima utvrđene su na razini koja im omogućuje povrat troškova pružanja usluga roaminga. Istodobno je ta razina i dalje poticajna za ulaganje u mreže i izbjegavanje narušavanja domaćeg tržišnog natjecanja na tržištima posjećenih zemalja.

Kontekst

Komisija je nedavno preispitala uredbu kojom su u lipnju 2017. ukinute naknade za roaming na početni rok od pet godina. Iz izvješća o preispitivanju vidljivo je da su politike pravedne uporabe ili mjere koje operatori mogu poduzeti da spriječe zlouporabu roaminga i sustav iznimnih odstupanja od pravila uspješno štitili nacionalna tržišta, operatore i potrošače od štetnih posljedica. Zaključeno je da su mjere za regulaciju cijena među operatorima i dalje potrebne kako bi se osigurala održivost roaminga. Potvrdilo je i da se potražnja za mobilnim uslugama tijekom putovanja unutar EU-a/EGP-a naglo povećala od ukidanja naknada za roaming. U okviru preispitivanja Komisija je od lipnja do rujna 2020. provela javno savjetovanje kako bi doznala mišljenja o maloprodajnim i veleprodajnim uslugama roaminga te o posljedicama produljenja pravila.

Dodatne informacije

Nova Uredba o roamingu – Pitanja i odgovori

Prijedlog nove uredbe o roamingu

Informacije o roamingu u EU-u

Brošura o roamingu

Pitanja i odgovori Roaming

Izvješća i studije o roamingu

Pojedinosti

Datum objave
24. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj