Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak7. prosinca 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 6 min

Komisija predlaže nova pravila za poboljšanje dobrobiti životinja

Novim pravilima o dobrobiti i sljedivosti pasa i mačaka prvi će se put uspostaviti jedinstveni standardi EU-a za uzgoj, smještaj i postupanje sa psima i mačkama u objektima za uzgoj, trgovinama kućnim ljubimcima i skloništima.

Životinje

Kako je najavljeno u našoj strategiji „od polja do stola”, programu europskog zelenog plana za održivu poljoprivredu i proizvodnju hrane, Komisija je danas predložila najveću reformu pravila EU-a o dobrobiti životinja tijekom prijevoza u posljednjih 20 godina. Komisija prvi put u povijesti predlaže i nova pravila EU-a o dobrobiti i sljedivosti pasa i mačaka koji se uzgajaju, drže i kojima se trguje kao kućnim ljubimcima u gospodarske svrhe.

Paket uključuje reformu postojećih pravila EU-a o prijevozu životinja, čime će se poboljšati dobrobit 1,6 milijardi životinja koje se svake godine prevoze u Uniju i iz nje. Nova pravila odražavaju najnovije znanstvene dokaze i spoznaje te tehnološki razvoj.

Novim pravilima o dobrobiti i sljedivosti pasa i mačaka prvi će se put uspostaviti jedinstveni standardi EU-a za uzgoj, smještaj i postupanje sa psima i mačkama u objektima za uzgoj, trgovinama kućnim ljubimcima i skloništima. Sljedivost pasa i mačaka poboljšat će se i zahvaljujući obveznoj identifikaciji i registraciji u nacionalnim bazama podataka kako bi se suzbila nezakonita trgovina i omogućila bolja kontrola uvjeta dobrobiti životinja u tim objektima.

Naposljetku, Komisija predlaže daljnje korake u vezi s europskom građanskom inicijativom „Za Europu bez krzna”, kojom se poziva na zabranu uzgoja krznaša na razini EU-a i prodaje proizvoda koji sadržavaju takvo krzno na jedinstvenom tržištu. Komisija pozdravlja tu inicijativu i prepoznaje da je europskim građanima izuzetno stalo do dobrobiti životinja.

Bolja pravila o prijevozu životinja

Postojeća pravila EU-a o prijevozu životinja stara su 20 godina i više nisu u skladu s trenutačnim okolnostima, najnovijim znanstvenim spoznajama i savjetima, ciljevima održivosti i legitimnim bojaznima naših građana kad je riječ o dobrobiti životinja. Današnji je prijedlog stoga usmjeren na četiri ključna područja za osiguravanje dobrobiti životinja tijekom prijevoza:

  • skratit će se trajanje putovanja, a životinje se tijekom dugih putovanja moraju iskrcati radi odmora, hranjenja i pojenja. Posebna pravila primjenjivat će se na životinje za klanje i ranjive životinje, kao što su telad koja nije odbijena od sise i gravidne životinje;
  • povećat će se sredstva za osiguravanje minimalnog prostora za različite životinje i prilagoditi svakoj vrsti;
  • prijevoz na ekstremnim temperaturama podlijegat će strogim uvjetima, uključujući ograničavanje prijevoza isključivo na noćno razdoblje ako temperature prelaze 30 stupnjeva. Osim toga, na temperaturama ispod 0 °C cestovna vozila moraju biti pokrivena, a cirkulacija zraka u odjeljku za životinje mora se kontrolirati kako bi se životinje zaštitilo od hladnoće tijekom putovanja. Ako su temperature niže od –5 °C, uz prethodno navedene mjere trajanje putovanja ne smije premašiti devet sati;
  • postrožit će se pravila za izvoz živih životinja iz Unije, uključujući bolje kontrole u trećim zemljama kako bi se zadovoljili istovjetni standardi kao oni u Uniji;
  • maksimalno ćemo iskoristiti digitalne alate za olakšavanje provedbe pravila o prijevozu (npr. pozicioniranje vozila u stvarnom vremenu; središnja baza podataka).

Poboljšanje dobrobiti pasa i mačaka

Oko 44 % kućanstava u Uniji posjeduje barem jednog kućnog ljubimcaTrgovina psima i mačkama posljednjih je godina znatno porasla i dosegla godišnju vrijednost od 1,3 milijarde eura. Međutim, standardi dobrobiti životinja za profesionalne uzgajivače i osobe koje drže i prodaju pse i mačke uvelike se razlikuju među državama članicama. Postoje i brojni dokazi o neodgovarajućim praksama i zlostavljanju.

Osim toga, naglo je porasla nezakonita trgovina psima i mačkama, čemu je doprinijelo rastuće internetsko tržište, na kojem se trenutačno odvija 60 % ukupne prodaje pasa i mačaka u Uniji. U danas objavljenom novom izvješću osuđuju se razmjeri nezakonite trgovine psima i mačkama, kao i postojeći nedostaci koji tu trgovinu omogućuju.

Današnji prijedlog ne donosi nove propise za građane i vlasnike kućnih ljubimaca. Njime se uspostavljaju jedinstvena pravila EU-a o dobrobiti pasa i mačaka koji se uzgajaju ili drže u objektima za uzgoj, trgovinama kućnim ljubimcima i skloništima:

  • prvi put u povijesti primjenjivat će se minimalni standardi za uzgojsmještaj, skrb i liječenje tih životinja u cijeloj Uniji.
  • strogi zahtjevi sljedivosti u kombinaciji s automatiziranim provjerama internetske prodaje pomoći će nadležnim tijelima da nadziru uzgoj i trgovinu psima i mačkama, a kupcima da provjere ispravnost identifikacije i registracije njihovih ljubimaca.
  • države članice morat će ponuditi osposobljavanje za osobe koje rukuju životinjama, a svaka osoba koja kupi psa ili mačku bit će obaviještena o važnosti odgovornog vlasništva.
  • uvoz pasa i mačaka morat će ispunjavati jednakovrijedne standarde dobrobiti.
  •  

Odgovor na europsku građansku inicijativu „Za Europu bez krzna”

Komisija je danas odgovorila i na europsku građansku inicijativu. U inicijativi „Za Europu bez krzna” Komisiju se poziva da poduzme mjere kako bi se zabranilo: i. držanje i usmrćivanje životinja isključivo u svrhu proizvodnje krzna i ii. stavljanje krzna iz uzgoja i proizvoda koji sadržavaju takvo krzno na tržište EU-a. Inicijativom se skreće pozornost i na važna pitanja u pogledu zaštite zdravlja ljudi, životinja i okoliša, koja će Komisija ocijeniti u skladu s pristupom „Jedno zdravlje”, u kojem se kao temeljno načelo priznaje da je zdravlje ljudi neraskidivo povezano sa zdravljem životinja i okoliša.

Komisija je od EFSA-e zatražila da dostavi znanstveno mišljenje o dobrobiti životinja koje se uzgajaju za proizvodnju krzna. Komisija će se nadovezati na te znanstvene informacije i procjenu gospodarskih i socijalnih učinaka te potom izvijestiti o najprikladnijim mjerama.

Sljedeći koraci

Navedena dva zakonodavna prijedloga podnijet će se Europskom parlamentu i Vijeću. Kad je riječ o europskoj građanskoj inicijativi, EFSA će svoju znanstvenu procjenu započeti na temelju zahtjeva Komisije i dati svoje znanstveno mišljenje u ožujku 2025.

Komisija će nastaviti i s pripremnim radom na drugim prijedlozima povezanima s dobrobiti životinja, kako je najavljeno u strategiji „od polja do stola”.

Više informacija

 

Pitanja i odgovori o dobrobiti životinja tijekom prijevoza

Pitanja i odgovori o dobrobiti pasa i mačaka

Pitanja i odgovori o europskoj građanskoj inicijativi „Za Europu bez krzna”

Informativni članak o dobrobiti životinja tijekom prijevoza

Informativni članak o dobrobiti pasa i mačaka

Europska komisija – Javno zdravstvo

Europska agencija za sigurnost hrane

 

Izjave

Dobrobit životinja pitanje je do kojeg je građanima Unije izuzetno stalo i rad na poboljšanju te dobrobiti od prvog je dana naš politički prioritet. Gotovo polovina europskih kućanstava posjeduje psa ili mačku, što dokazuje važnost naših današnjih mjera. Danas prvi put predlažemo zajednička pravila EU-a za bolju zaštitu milijuna pasa i mačaka uzgojenih u EU-u i pružanje prijeko potrebne sigurnosti budućim vlasnicima kućnih ljubimaca. Nakon 20 godina ažuriramo i pravila o prijevozu životinja kako bismo poboljšali njihovu dobrobit i spriječili loše postupanje sa životinjama tijekom prijevoza. Dobrobit životinja nije ključna samo za zdravlje tih životinja, već i za humano, zdravo i održivo društvo.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane - 07/12/2023

 

Više od 80 % građana Unije želi bolju zaštitu životinja. Danas donosimo vrlo važan skup pravila kojima se osigurava bolje postupanje sa životinjama tijekom prijevoza. Trajanje putovanja, prostor i temperatura tijekom putovanja prilagodit će se kako bi se osigurala dobrobit životinja. Osim toga, prvi put predstavljamo pravila kojima će se poboljšati postupanje uzgajivača i trgovina kućnim ljubimcima prema čovjekovim najboljim prijateljima, mačkama i psima. Način na koji se odnosimo prema prirodi, uključujući životinje, mnogo govori o nama i drago mi je što danas ostvarujemo napredak u pogledu dobrobiti životinja.

Maroš Šefčovič, izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan, međuinstitucijske odnose i predviđanja - 07/12/2023

Pojedinosti

Datum objave
7. prosinca 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj