Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak29. siječnja 2019.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija pozvala potpisnike Kodeksa dobre prakse u suzbijanju dezinformacija da ulože veće napore

Europska komisija danas je objavila prva izvješća koja su dostavili potpisnici Kodeksa dobre prakse u suzbijanju dezinformacija, potpisanog u listopadu 2018. Kodeks dobre prakse prati se u okviru Akcijskog plana za borbu protiv dezinformiranja koji...

Borba protiv dezinformiranja

Google, Facebook, Twitter, Mozilla i trgovinska udruženja koja predstavljaju oglašivački sektor dostavili su svoja prva izvješća o mjerama koje poduzimaju kako bi se uskladili s Kodeksom.

Prema tim izvješćima, kojima su obuhvaćene mjere poduzete do 31. prosinca 2018., internetska poduzeća u nekim su područjima postigla naprednije i opsežnije rezultate, npr. uklanjanje lažnih računa i smanjenje prihoda promicatelja dezinformacija, dok su u drugima rezultati slabiji.

Osim toga, Europska komisija danas je najavila konferenciju pod naslovom „Suzbijanje dezinformiranja na internetu i stvaranje transparentnijeg, vjerodostojnijeg i raznovrsnijeg ekosustava digitalnih medija”, na kojoj će se podsjetiti na ostvarene rezultate u borbi protiv internetskog dezinformiranja u Europi i razmotriti mogućnosti daljnjeg djelovanja u kontekstu nadolazećih izbora za Europski parlament.

Sudjelovat će povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel, članovi Europskog parlamenta te predstavnici tehnološke zajednice, industrije i medija. Povjerenik za sigurnosnu uniju Julian King i povjerenica Mariya Gabriel danas su održali konferenciju za medije.

Priopćenje za tisak te pitanja i odgovori dostupni su na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
29. siječnja 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj