Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. travnja 2019.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija pozdravlja zeleno svjetlo Europskog parlamenta programu InvestEU

Europska komisija pozdravlja današnje glasovanje u Europskom parlamentu o programu InvestEU čija je svrha potaknuti privatna i javna ulaganja u Europskoj uniji u sljedećem dugoročnom proračunskom razdoblju. Glasovanje je korak naprijed prema...

InvestEU

Proračun EU-a za razdoblje 2021. – 2027.

Program InvestEU omogućit će da sredstva EU-a za financiranje investicijskih projekata budu dostupnija i njihovo korištenje učinkovitije. Nadovezujući se na uspjeh Junckerova plana program će pod jednim imenom objediniti Europski fond za strateška ulaganja i 13 drugih financijskih instrumenata EU-a koji su se dosad koristili kao potpora ulaganjima u Uniji.

Predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: Zahvaljujući Planu ulaganja Europa je ponovno na nogama i ostvarujemo najvažniji prioritet ove Komisije, a to je otvaranje radnih mjesta i gospodarski rast. No, mi možemo još i više, što i jest svrha programa InvestEU: pametno trošiti proračunska sredstva EU-a da bi Europa bila i ostala privlačna ulagačima iz cijeloga svijeta. Program ćemo iskoristiti da u sljedećih deset godina mobiliziramo najmanje 650 milijardi eura za ulaganja u budućnost Europe, njezino gospodarstvo i građane.

Potpredsjednik Komisije za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen izjavio je: Stiže nova generacija potpore ulaganjima u EU-u. Poduzetnici će uskoro moći lakše doći do sredstava EU-a koja će im pomoći da svoje ideje pretoče u konkretne projekte. EU će tako lakše zadržati čelnu poziciju u inovacijama i odgovoru na klimatske promjene i pritom će otvarati radna mjesta i činit će sve da osigura socijalno, ekološki i ekonomski održiv model rasta.
Program InvestEU nastavak je inovativnog pristupa ulaganjima iz Junckerova plana koji podrazumijeva ograničeno korištenje javnih sredstava uz proračunsko jamstvo EU-a s ciljem da se mobiliziraju značajna sredstva iz privatnog i javnog sektora. Jamstvo u iznosu od 38 milijardi eura namijenjeno je za ulaganja u četiri glavna područja: održivu infrastrukturu, istraživanja, inovacije i digitalizaciju, mala i srednja poduzeća te socijalna ulaganja i stjecanje vještina. Jamstvo bi trebalo pokrenuti dodatna ulaganja u Europi u iznosu od najmanje 650 milijardi eura.

Slično Junckerovu planu, radu fonda InvestEU pridonijet će i savjetodavni centar InvestEU, koji će promotorima projekata pružati prilagođenu potporu, i portal InvestEU, koji će potencijalnim ulagačima omogućiti jednostavniji pristup portfelju razvijenih projekata. Kao u Junckerovu planu, InvestEU bit će dio Komisijine ekonomske politike koja je kombinacija ulaganja, strukturnih reformi i fiskalne odgovornosti, da bi Europa i ubuduće bila privlačna za osnivanje poduzeća i uspješno poslovanje.

InvestEU temelji se na partnerstvu s grupom Europske investicijske banke, a u provedbi će biti otvoren i drugim partnerima. Proračunski aspekti programa InvestEU još uvijek ovise o općem dogovoru o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a, koji je Komisija predložila u svibnju 2018.

Posljednji podaci Europske investicijske banke, Komisijina strateškog partnera u provedbi Junckerova plana, pokazuju da je Europski fond za strateška ulaganja do travnja 2019. mobilizirao ulaganja u iznosu od gotovo 393 milijarde eura. Ukupni volumen financiranja dosad odobrenih operacija Europskog fonda za strateška ulaganja iznosi 72,5 milijarde eura u svih 28 država članica. EIB je odobrio 524 infrastrukturna projekta koja su dobila potporu iz Europskog fonda za strateška ulaganja u iznosu od 53,8 milijardi eura, dok je Europski investicijski fond odobrio 554 sporazuma o financiranju malih i srednjih poduzeća u vrijednosti od 19 milijardi eura, od čega bi korist trebalo imati 945 000 poduzeća.

Pojedinosti

Datum objave
18. travnja 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj