Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. ožujka 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Komisija pozdravlja privremeni sporazum o Obzoru Europa, budućem programu EU-a za istraživanje i inovacije

Komisija podržava program Obzor Europa koji je jedan od najznačajnijih europskih programa za istraživanje i inovacije. Smatra se da će pomoću programa EU očuvati vodeću globalnu ulogu u području istraživanja i inovacija.

Zastava EU-a

Institucije EU-a postigle su djelomičan politički dogovor o programu Obzor Europa, podložno službenom odobrenju Europskog parlamenta i Vijeća.

Ulaganje u istraživanje i inovacije ulaganje je u budućnost Europe, znanje i nova rješenja kako bi se očuvao europski način života. Stoga je Junckerova Komisija postavila novu razinu ciljeva kako bi poboljšala europsku sposobnost za inovacije, osigurala trajno blagostanje i očuvala našu globalnu konkurentnost. Obzor Europa, koji je Komisija predložila u lipnju 2018. kao dio dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027., najambiciozniji je program za istraživanje i inovacije dosad te će omogućiti da EU zadrži vodeću ulogu u globalnom istraživanju i inovacijama.

Carlos Moedas, povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije, izjavio je: Srdačno pozdravljam ovaj sporazum uz snažnu potporu novom Europskom vijeću za inovacije i programima istraživanja koji se temelje na našoj misiji. Na pravom smo putu da 2021. pokrenemo najambiciozniji europski program za istraživanje i inovacije, koji će oblikovati buduće snažno, održivo i konkurentno europsko gospodarstvo i od kojeg će sve europske regije imati koristi.

Obzor Europa temeljit će se na postignućima i uspjehu postojećeg programa za istraživanje i inovacije (Obzor 2020.). Nastavit će poticati znanstvenu izvrsnost u okviru Europskog istraživačkog vijeća (ERC), kao i stipendija i razmjena u okviru programa Marie Skłodowska-Curie. Znanstvenim savjetima, tehničkom potporom i namjenskim istraživanjima podržavat će ga Zajednički istraživački centar, Komisijina služba za znanost i znanje.

S njim će zaživjeti i Europsko vijeće za inovacije (EIC). Već je sada u probnoj fazi, a na jednom će mjestu omogućavati da disruptivne i revolucionarne inovacije izađu iz laboratorija i uđu u tržišnu primjenu te pomagati novoosnovanim poduzećima, mikropoduzećima te malim i srednjim poduzećima da što šire realiziraju svoje ideje. Pružat će izravnu potporu inovatorima dvama novim instrumentima za financiranje, jednim za rane faze, a drugim za razvoj i uvođenje na tržište. Djelovat će kao dopuna Europskom institutu za inovacije i tehnologiju (EIT).

Sljedeći koraci

Preliminarni politički dogovor koji su postigli Europski parlament, Vijeće i Komisija sada moraju službeno odobriti Europski parlament i Vijeće. Proračunski aspekti programa Obzor Europa ovise o općem dogovoru o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a, koji je Komisija predložila u svibnju 2018.

Sinergije s drugim budućim programima i politikama EU-a ovise o daljnjim raspravama i o napretku postignutom kad je riječ o drugim sektorskim prijedlozima u okviru dugoročnog proračuna EU-a. Daljnjoj raspravi podliježu i odredbe o međunarodnim sporazumima o pridruživanju.

Komisija će sad započeti s pripremom provedbe programa Obzor Europa kako bi prve nacrte programa rada objavila na vrijeme za početak programa koji je najavljen za 1. siječnja 2021.

Kontekst

Iako u njoj živi svega 7 % svjetskog stanovništva, Europa ostvaruje 20 % svjetskih ulaganja u istraživanje i razvoj, objavljuje trećinu svih kvalitetnih znanstvenih publikacija te ima vodeći položaj u svijetu u industrijama kao što su farmaceutski proizvodi, kemikalije, strojarstvo i moda.

Sredstva EU-a omogućila su timovima iz više zemalja i znanstvenih disciplina da zajedno rade i ostvare nezamisliva otkrića, te tako stave Europu na čelo istraživanja i inovacija na svjetskoj razini.

Obzor Europa temelji se na tom uspjehu i uvodi niz novina kako bi se i dalje ostvarivala stvarna razlika u životima građana i društvu u cjelini.

Težit će se kontinuitetu u odnosu na Obzor 2020., trenutačni program EU-a za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. – 2020.: tri stupa, izvrsnost u središtu nastojanja i zadržavanje financijskih pravila i postupaka testiranih u okviru programa Obzor 2020. Međutim, uvedena su poboljšanja kako bi se postigao najveći učinak, odnosno utjecaj na društvo i potencijal za revolucionarne inovacije.

Obzor Europa ključan je za realizaciju ideja iz komunikacije „Obnovljeni program za istraživanje i inovacije – prilika da Europa oblikuje svoju budućnost”. U tom su programu, o kojem se raspravljalo na sastanku čelnika EU-a u Sofiji u svibnju prošle godine, istaknuti koraci koji su potrebni kako bi se osigurala globalna konkurentnost Europe.

Dodatne informacije

Pojedinosti

Datum objave
20. ožujka 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj