Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak21. travnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Komisija pozdravlja privremeni dogovor o europskom propisu o klimi

Komisija pozdravlja današnji privremeni dogovor suzakonodavaca o europskom propisu o klimi. Kao jedan od ključnih elemenata europskog zelenog plana, europski propis o klimi obuhvaća ambiciju EU-a da do 2050. postigne klimatsku neutralnost i...

Komisija pozdravlja privremeni dogovor o europskom propisu o klimi

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Drago mi je što smo postigli dogovor o tom ključnom elementu europskog zelenog plana. Naša politička težnja da do 2050. postanemo prvi klimatski neutralan kontinent sada je i pravna obveza. Propis o klimi EU-u će omogućiti da u samo jednoj generaciji postigne svoj zeleni cilj. To dugujemo svojoj djeci i unucima.

Izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan Frans Timmermans dodao je: Ovo je povijesni trenutak za EU. Postigli smo ambiciozni dogovor da cilj klimatske neutralnosti uvrstimo u obvezujuće zakonodavstvo kako bismo se njime vodili sljedećih 30 godina. Propis o klimi usmjeravat će zeleni oporavak EU-a i omogućiti socijalno pravednu zelenu tranziciju. Današnjim dogovorom utvrdili smo i svoju poziciju globalnog predvodnika u svladavanju klimatske krize. Kad se svjetski čelnici okupe na Dan planeta Zemlje, EU će im iznijeti ove dobre vijesti u nadi da će to naše međunarodne partnere potaknuti na sličan potez. Ovo je velik dan za naše ljude i naš planet.

Današnjim se dogovorom, osim cilja postizanja klimatske neutralnosti do 2050., učvršćuje i europski okvir za klimatsku politiku jer se uvode sljedeći elementi:

  • ambiciozan klimatski cilj da se do 2030. neto emisije smanje za najmanje 55 % u odnosu na 1990. i razjasni doprinos smanjenja i uklanjanja emisija
  • prepoznavanje potrebe za poboljšanjem ponora ugljika u EU-u ambicioznijom uredbom o LULUCF-u, za koju će Komisija iznijeti prijedloge u lipnju 2021.
  • postavljanje klimatskog cilja za 2040. uzimajući u obzir okvirni proračun za stakleničke plinove za razdoblje 2030. – 2050. koji će objaviti Komisija
  • obvezivanje na negativne emisije nakon 2050.
  • osnivanje Europskog znanstvenog savjetodavnog odbora za klimatske promjene, koji će pružati neovisne stručne savjete
  • strože odredbe o prilagodbi klimatskim promjenama
  • visoka usklađenost svih politika Unije s ciljem klimatske neutralnosti
  • priprema planova za pojedine sektore kojima se utvrđuje put prema klimatskoj neutralnosti u različitim područjima gospodarstva.

Kontekst

Komisija je iznijela prijedlog europskog propisa o klimi 4. ožujka 2020. Nakon što Parlament i Vijeće službeno odobre privremeni dogovor, europski propis o klimi bit će objavljen u Službenom listu Unije i stupit će na snagu.

Više informacija

Europski propis o klimi

Europski zeleni plan

Pojedinosti

Datum objave
21. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj