Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak10. srpnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Komisija pozdravlja pristupanje Bugarske i Hrvatske tečajnom mehanizmu II

Odluka sudionika u mehanizmu ERM II predstavlja važnu prekretnicu u nastojanjima Bugarske i Hrvatske da se pridruže europodručju. Da bi ispunile uvjete za uvođenje eura, obje države članice sada moraju najmanje dvije godine sudjelovati u mehanizmu...

Pristupanje Bugarske i Hrvatske tečajnom mehanizmu II

Komisija pozdravlja odluku da se bugarski lev i hrvatska kuna uključe u tečajni mehanizam II (ERM II). Pozdravlja i odluku Upravnog vijeća ESB-a o bliskoj suradnji s objema zemljama, koja obilježava njihov ulazak u bankovnu uniju.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Euro je opipljiv simbol europskog jedinstva, blagostanja i solidarnosti. U toj se odluci uviđa da su Bugarska i Hrvatska već provele važne gospodarske reforme te se potvrđuje da je europska jedinstvena valuta i dalje privlačna. Nastavit ćemo podržavati obje zemlje u njihovim sljedećim i završnim koracima prema pristupanju europodručju.

Izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis rekao je: Zadovoljstvo mi je pozdraviti ulazak Bugarske i Hrvatske u tečajni mehanizam II, što je važan korak na putu prema uvođenju eura kao nacionalne valute. Obje su zemlje uložile velik trud kako bi došle do ove točke, čak i tijekom pandemije koronavirusa. To svjedoči o privlačnosti naše zajedničke valute, koja je još uvijek relativno mlada, ali vrlo uspješna na globalnoj razini. Ovo su dobre vijesti za Bugarsku, Hrvatsku i cijelo europodručje.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Bugarska i Hrvatska uložile su velike napore kako bi se pripremile za ulazak u ERM II i bankovnu uniju. Danas vidimo rezultate tih napora. U vrijeme krize i nesigurnosti ova odluka šalje poruku povjerenja u euro i uvjerenje da će Bugarska i Hrvatska biti sljedeće zemlje koje će pristupiti mehanizmu ERM II. Taj njihov ključni korak prema našoj zajedničkoj valuti za nas Europljane novi je korak prema sve povezanijoj Uniji.

Sudjelovanje u mehanizmu ERM II pridonijet će jačanju otpornosti bugarskih i hrvatskih gospodarstava. Pomoći će tim državama da svoje politike usmjere prema stabilnosti, potaknuti njihovu konvergenciju i u konačnici ih poduprijeti u nastojanjima da uvedu euro.

Komisija pozdravlja i činjenicu da su Bugarska i Hrvatska predane održavanju zamaha reformi i postizanju održive gospodarske konvergencije radi uvođenja eura. U tu su se svrhu obvezale na provedbu daljnjih reformi tijekom sudjelovanja u mehanizmu ERM II poštujući usmjerenost mehanizma na stabilnost.

Bugarska i Hrvatska preuzele su niz obveza u području politika kojima je cilj osigurati neometan prelazak na ERM II i sudjelovanje u njemu. Sudionici mehanizma ERM II ovlastili su Komisiju i Europsku središnju banku (ESB) da prate učinkovitu provedbu tih obveza u okviru svojih područja nadležnosti. Na temelju tih ocjena sudionici mehanizma ERM II mogu uključiti bugarski lev i hrvatsku kunu u ERM II.

Bugarska

Komisija je pratila provedbu obveza Bugarske u sljedećim područjima politike:

  • nadzor nebankarskog financijskog sektora
  • stečajni okvir
  • okvir za sprečavanje pranja novca
  • upravljanje poduzećima u državnom vlasništvu.

U ocjeni Komisije zaključeno je da su bugarska tijela učinkovito ispunila te četiri obveze te je ta pozitivna ocjena predstavljena sudionicima mehanizma ERM II.

Hrvatska

Komisija je pratila provedbu obveza Hrvatske u sljedećim područjima politike:

  • okvir za sprečavanje pranja novca
  • prikupljanje, izrada i dijeljenje statističkih podataka
  • upravljanje javnim sektorom
  • financijsko i administrativno opterećenje poduzeća.

U ocjeni Komisije zaključeno je da su hrvatska tijela učinkovito ispunila te četiri obveze te je ta pozitivna ocjena predstavljena sudionicima mehanizma ERM II.

Kontekst

Europski tečajni mehanizam (ERM II) uspostavljen je 1. siječnja 1999. kao sljednik prvotnog ERM-a kako bi se osiguralo da fluktuacije deviznog tečaja između eura i drugih valuta Unije ne narušavaju gospodarsku stabilnost na jedinstvenom tržištu te kako bi se državama koje nisu članice europodručja pomoglo u pripremama za sudjelovanje u europodručju.

U okviru mehanizma ERM II, središnji devizni tečaj države članice koja nije članica europodručja veže se uz euro, a fluktuacije valute dopuštene su samo unutar određenih granica.

Bugarska i Hrvatska objavile su (u srpnju 2018. odnosno u srpnju 2019.) svoju namjeru o pristupanju mehanizmu ERM II te su se obvezale da će prije pridruživanja provesti niz mjera za neometano sudjelovanje u njemu. Sudionici mehanizma ERM II ovlastili su Komisiju i Europsku središnju banku (ESB) da prate učinkovitu provedbu tih obveza. Obje institucije pozitivno su ocijenile prethodne obveze u svojim područjima nadležnosti.

Odluka o pristupanju Bugarske i Hrvatske mehanizmu ERM II donesena je na temelju dogovora svih sudionika mehanizma ERM II. Sudionici mehanizma ERM II su ministri država članica europodručja, predsjednik Europske središnje banke te ministri i guverneri središnje banke Danske, jedine države članice izvan europodručja koja trenutačno sudjeluje u mehanizmu.

Kako bi uvele euro, države članice moraju postići visoku razinu održive gospodarske konvergencije koja se ocjenjuje s obzirom na konvergencijske kriterije (stabilnost cijena, uredne javne financije, dugoročne kamatne stope i stabilnost deviznog tečaja).

Za ispunjavanje konvergencijskog kriterija stabilnosti deviznog tečaja potrebno je sudjelovati u mehanizmu ERM II. Da bi mogla uvesti euro, država članica mora sudjelovati u mehanizmu bez ozbiljnih napetosti najmanje dvije godine.

Pojedinosti

Datum objave
10. srpnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj