Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Priopćenje7. studenoga 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pozdravlja politički dogovor o transparentnosti političkog oglašavanja

Europska komisija pozdravlja politički dogovor postignut između Europskog parlamenta i Vijeća o Uredbi o transparentnosti političkog oglašavanja.

EU zastave

Uredba je dio djelovanja Komisije za zaštitu integriteta izbora i podupiranje otvorene demokratske rasprave. U skladu s tim novim pravilima politički oglasi morat će biti jasno označeni kao takvi i u njima se mora navesti tko ih je platio, koliko, s kojim su izborima, referendumom ili regulatornim postupkom povezani te jesu li ciljani. Građani će moći prepoznati poruke kojima se nastoje oblikovati njihova politička stajališta i odluke.

Tehnike ciljanja i isticanja bit će dostupne samo za internetsko političko oglašavanje na temelju osobnih podataka prikupljenih od ispitanika podložno njihovu pristanku, a upotreba osjetljivih osobnih podataka bit će zabranjena. Time će se zlouporaba osobnih podataka za potencijalno manipuliranje biračima ograničiti. Svi politički oglasi na internetu bit će dostupni u internetskom repozitoriju oglasa. Sponzoriranje oglasa izvan EU-a bit će zabranjeno tri mjeseca prije izbora.

Priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
7. studenoga 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj