Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak14. prosinca 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija pozdravlja politički dogovor o programu Erasmus+

Komisija je danas pozdravila politički dogovor postignut između Europskog parlamenta i država članica EU-a o novom programu Erasmus+ (2021. – 2027.). Pregovori u okviru trijaloga sada su završeni, nakon čega pravne tekstove trebaju odobriti Europski...

Komisija pozdravlja politički dogovor o programu Erasmus+

Potpredsjednik Margaritis Schinas, nadležan za promicanje europskog načina života, izjavio je: Erasmus je najistaknutiji europski program kojim se posebno ponosimo. Generacije koje su u njemu sudjelovale odraz su našeg europskog načina života, koji odlikuje ujedinjenost u raznolikosti, solidarnost, mobilnost i potpora Europi kao području mira, slobode i mogućnosti. Današnjim smo dogovorom utrli put za nove i brojnije generacije programa Erasmus.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Posebno me veseli što je postignut politički dogovor o novom programu Erasmus+, koji je jedan od naših vodećih programa. U posljednja je tri desetljeća više od 10 milijuna ljudi sudjelujući u programu Erasmus+ unaprijedilo svoj osobni, društveni i profesionalni razvoj. Od njih je gotovo pet milijuna sudjelovalo od 2014. do 2020. Sa skoro dvostrukim proračunom u sljedećem programskom razdoblju trudit ćemo se da u narednih sedam godina uključimo dodatnih 10 milijuna sudionika.

Erasmus+ je europska priča o uspjehu koju mnogi doživljavaju kao jednu od najuspješnijih inicijativa EU-a. Od pokretanja 1987. program se znatno proširio. Sada obuhvaća sve sektore obrazovanja i osposobljavanja, od ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, općeg obrazovanja do strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih. U okviru programa podupire se suradnja u području politike za mlade i promiče sudjelovanje u sportu.

Zahvaljujući namjenskom proračunu od 24,5 milijardi eura u tekućim cijenama i dodatnom iznosu od 1,7 milijardi eura u cijenama iz 2018., što ukupno premašuje 26 milijardi eura, novi će program biti uključiviji i inovativniji te usklađen s digitalnom i zelenom tranzicijom. Program će imati posebno važnu ulogu u ostvarivanju europskog prostora obrazovanja do 2025. i mobilizaciji sektora obrazovanja i osposobljavanja, sektora mladih i sporta za brz oporavak i budući rast. Europskim učenicima i studentima pružit će brojne nove mogućnosti. Zahvaljujući većoj pristupačnosti i fleksibilnijim oblicima mobilnosti moći će sudjelovati raznolikija populacija, uključujući osobe s manje mogućnosti i učenike koji su sad uključeni u aktivnosti mobilnosti. Ponudit će se nove prilike za suradnju, poticati inovacije u oblikovanju kurikuluma, u načinima učenja i poučavanja te promicati zelene i digitalne vještine. U okviru programa podupirat će se i nove vodeće inicijative, kao što su europska sveučilišta, akademije za stručno usavršavanje učitelja, centri strukovne izvrsnosti i DiscoverEU.

Daljnji koraci

Europski parlament, države članice EU-a u Vijeću i Komisija postigli su 10. studenoga 2020. politički dogovor o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a i instrumentu NextGenerationEU. Kao idući korak hitno je potrebno donijeti paket o VFO-u te ratificirati Odluku o vlastitim sredstvima.

Nakon što bude donesen, dugoročni proračun EU-a – zajedno s inicijativom NextGenerationEU, privremenim instrumentom za poticanje oporavka Europe – bit će najveći paket poticaja ikad financiran proračunskim sredstvima EU-a. S ukupnim iznosom od 1,8 bilijuna eura* pomoći će u obnovi Europe nakon pandemije COVID-a 19. Bit će to zelenija, digitalnija i otpornija Europa.

*u cijenama iz 2018.

Dodatne informacije

Erasmus+

Plan oporavka

Dugoročni proračun EU-a za razdoblje 2021. – 2027. i NextGenerationEU

Pojedinosti

Datum objave
14. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj