Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak8. lipnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Komisija pozdravlja politički dogovor o jedinstvenom punjaču u EU-u

Komisija od 2009. podupire jedinstveno rješenje za punjenje za mobilne telefone i slične elektroničke uređaje.

Komisija pozdravlja politički dogovor o jedinstvenom punjaču u EU-u

Komisija pozdravlja brz privremeni politički dogovor koji su jutros postigli Europski parlament i države članice EU-a o prijedlogu Komisije za jedinstveno rješenje za punjenje donesenom u rujnu 2021. Od 2024. svi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere, ručne konzole za videoigre, slušalice, slušalice s mikrofonom, prijenosni zvučnici, e-čitači, tipkovnice, miševi, prijenosni navigacijski sustavi i slušalice koje se umeću u uho morat će imati utor za punjenje USB-C. Za laptope je taj rok 2026. godina.

Jedinstveno tržište omogućuje ta nova, dugo očekivana pravila, koja će rezultirati uštedama resursa i CO2 i pri tome i dalje omogućavati tehničke inovacije.

Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba, izjavila je: Više neće biti gomile različitih punjača u našim ladicama. Jedan jedinstveni punjač stvarna je korist za nas kao potrošače, i za okoliš. Stoga, slijedom brzog zaključenja pregovora među suzakonodavcima, pozdravljamo današnji dogovor o zajedničkom punjaču.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, rekao je: Jedinstveni punjač za razne elektroničke uređaje kojima se svaki dan služimo logično je rješenje. Zahvaljujući našoj snažnoj političkoj predanosti postigli smo dogovor za manje od devet mjeseci. Europski potrošači moći će koristiti jedinstveni punjač za sve prijenosne elektroničke uređaje. To je važan korak prema većoj praktičnosti i smanjenju količine otpada. Današnji dogovor znači godišnju uštedu od oko 250 milijuna eura za potrošače. Uz to će omogućiti i da se nove tehnologije kao što je bežično punjenje razviju i sazrijevaju, a da inovacije ne rezultiraaju rascjepkanošću tržišta i neugodnostima za potrošače.

Današnjim dogovorom koji su suzakonodavci postigli potvrđuje se i proširuje prijedlog Komisije:

Utor za punjenje i tehnologija brzog punjenja bit će usklađeni: prije svega, USB-C bit će jedinstveni utor. To će potrošačima omogućiti da pune uređaje istim USB-C punjačem, neovisno o marki uređaja. Istovremeno, usklađena tehnologija za brzo punjenje onemogućit će proizvođačima da neopravdano ograniče brzinu punjenja i osigurati da ona bude ista za sve kompatibilne punjače. Ta će se pravila sada primjenjivati na niz navedenih elektroničkih uređaja. Nakon redovitog ocjenjivanja tržišta koje provodi Komisija, u budućnosti bi se moglo uključiti više proizvoda.

Razdvajanje prodaje punjača od prodaje elektroničkog uređaja: potrošači će moći kupiti novi elektronički uređaj bez novog punjača. Tako će se ograničiti broj neželjenih kupljenih punjača i punjača koji se ne koriste. Tijekom provedbe procijenit će se rezultati ove mjere i razmotriti mogućnost proširenja mjere na kabel.

Bolje informacije za potrošače: proizvođači će morati navesti relevantne informacije o učinkovitosti punjenja, uključujući informacije o potrebnoj snazi za uređaj i podržava li on brzo punjenje. Tako će potrošačima biti lakše utvrditi ispunjavaju li punjači koje već imaju zahtjeve novog uređaja ili moraju odabrati novi kompatibilni punjač.

Put prema usklađenim rješenjima za bežično punjenje: budući da se tehnologija brzo razvija i kako bi se ograničila moguća buduća fragmentacija tržišta, Komisija će ocijeniti različite dostupne tehnologije u cilju mogućeg usklađivanja u budućnosti te će od europskih organizacija za normizaciju zatražiti da se odgovarajuće rješenje pretvori u usklađenu normu. 

Danas postignutim dogovorom osigurava se i da se rješenja za jedinstveni punjač mogu provesti bez odgode, posebno s obzirom na široko dostupna tehnološka rješenja i dovoljno vremena za prilagodbu industrije. Stoga se uspostavlja prijelazno razdoblje od 24 mjeseca od službenog donošenja kako bi jedinstveni punjač postao stvarnost za sve kategorije proizvoda obuhvaćenih područjem primjene osim prijenosnih računala, za koja će rok biti 40 mjeseci.

Kontekst

U EU-u je 2020. prodano otprilike 420 milijuna mobilnih telefona i drugih prijenosnih elektroničkih uređaja. Međutim, više od trećine potrošača izvijestilo je da su imali problema zbog nekompatibilnih punjača na tržištu, a godišnje se troši otprilike 2,4 milijarde EUR na dodatne samostalne punjače. Istodobno, oko 11 000 tona e-otpada godišnje sastoji se od bačenih i neiskorištenih punjača.

Komisija od 2009. podupire jedinstveno rješenje za punjenje za mobilne telefone i slične elektroničke uređaje. Iako je dugotrajna suradnja s industrijom na dobrovoljnom pristupu pomogla da se u zadnjih deset godina broj punjača za mobilne telefone smanji s 30 na tri, tim se pristupom nije postiglo potpuno usklađivanje. Kad je riječ o razdvajanju punjača, trenutačno ne postoji pravna osnova za oblikovanje takve prakse. Važno je dopuniti usklađivanje priključka za punjenje budući da se time ostvaruju znatne koristi za okoliš. Osim toga, usklađivanjem protokola za punjenje osigurava se da se objema odredbama jamči potpuna interoperabilnost i da se ostvare najveće koristi za potrošače i okoliš. Te će se koristi uvećati proširenjem popisa obuhvaćenih kategorija proizvoda. Kad je riječ o bežičnom punjenju, Komisija će pratiti razvoj tehnologija i tržišnu dinamiku s ciljem budućeg usklađivanja. 

Više informacija

Priopćenje za medije o Komisijinu prijedlogu jedinstvenog rješenja za punjenje elektroničkih uređaja

Informativni članak o Komisijinu prijedlogu jedinstvenog rješenja za punjenje elektroničkih uređaja

Pratite @EU_Growth na Twitteru

Pojedinosti

Datum objave
8. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj