Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak2. veljače 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pozdravlja politički dogovor o Aktu o uvrštenju

Paket se sastoji od novih pravila o prospektima, zlouporabi tržišta, financijskom istraživanju i strukturama dionica s višestrukim pravom glasa.  

Unija tržišta kapitala: Komisija daje poticaj europskim tržištima kapitala

Komisija pozdravlja politički dogovor koji su jučer postigli Europski parlament i Vijeće o prijedlozima Komisije za novi Akt o uvrštenju. Paket se sastoji od novih pravila o prospektima, zlouporabi tržišta, financijskom istraživanju i strukturama dionica s višestrukim pravom glasa.  

Aktom o uvrštenju olakšat će se ispunjavanje zahtjeva s kojima se poduzeća suočavaju u trenutku uvrštenja i nakon što su uvrštena na burzu te će se pridonijeti očuvanju transparentnosti, zaštite dioničara i integriteta tržišta. Aktom o uvrštenju pridonijet će se i Komisijinu cilju pojednostavnjenja obveza izvješćivanja i smanjenja administrativnog opterećenja za 25 %. Riješit će se i pitanje rascjepkanosti u nacionalnim zakonima, čime se ograničava fleksibilnost poduzeća u izdavanju dionica s višestrukim pravom glasa nakon što postanu javna. Potonje će biti posebno važno za inovativna rastuća poduzeća.  

Akt o uvrštenju dio je paketa o uniji tržišta kapitala koji je Komisija predstavila u prosincu 2022.

Povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala Mairead McGuinness izjavila je: Sporazum o Aktu o uvrštenju važan je korak u povećanju privlačnosti uvrštenja u EU-u za poduzeća, čime im se omogućuje pristup raznovrsnijim izvorima financiranja. Uvode se ciljane mjere i fleksibilnost tijekom cijelog postupka uvrštenja, a opterećenje usklađenosti s propisima postaje proporcionalnije, posebno za manje izdavatelje. To je važan korak prema povećanju razine uvrštenja u EU-u kako bi tržišta kapitala EU-a postala privlačnija, a gospodarstvo EU-a konkurentnije.

Današnjim dogovorom vlasnicima poduzeća diljem EU-a omogućujemo upotrebu struktura dionica s višestrukim pravom glasa pri uvrštavanju njihovih poduzeća na rastuća tržišta MSP-ova i druge multilateralne trgovinske platforme. To će im omogućiti prikupljanje sredstava izdavanjem dionica, a da pritom ne izgube kontrolu nad svojim poduzećem. Tim novim zakonodavstvom EU-a poduzetnicima se pruža prilika da prošire poslovanje imajući na umu njihovu dugoročnu viziju, uz istodobnu zaštitu prava drugih dioničara.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders

 

Pojedinosti

Datum objave
2. veljače 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj