Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak10. ožujka 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija pozdravlja donošenje programa „EU za zdravlje” u Europskom parlamentu

Komisija pozdravlja današnje glasovanje u Europskom parlamentu o programu „EU za zdravlje”, što je važan korak prema stavljanju na raspolaganje 5,1 milijarde EUR za jačanje otpornosti zdravstvenih sustava i promicanje inovacija u zdravstvenom sektoru...

Komisija pozdravlja donošenje programa „EU za zdravlje” u Europskom parlamentu

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: „Kriza nas je sve jednako pogodila, bez diskriminacije. No, istodobno smo se suočili s neskladom između očekivanja javnosti i ograničene nadležnosti Unije za zdravstvena pitanja. Današnjim dogovorom poduzimamo prvi odlučujući korak u prevladavanju tih razlika. Jačamo politike u područjima u kojima je Unija tradicionalno slaba ili ima ograničene kompetencije, kao što je zdravstvo. Novi danas odobreni program „EU za zdravlje” jedan je od najizravnijih i najopipljivijih odgovora na bolest COVID-19: sada posjedujemo zdravstveni instrument za rješavanje zdravstvene krize.”

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: „Naš novi program „EU za zdravlje” temelj je otporne i snažne europske zdravstvene unije. To je naš odgovor na nedostatke otkrivene tijekom pandemije bolesti COVID-19 i hitnu potrebu za modernizacijom zdravstvenih sustava u Uniji. Danas šaljemo jasnu poruku da je javno zdravlje prioritet Europe. Da smo spremni ulagati u zajedničku pripravnost za krizu i ponovno izgraditi jače, otpornije i pristupačnije zdravstvene sustave, u skladu s onim što naši građani s pravom očekuju od Unijinih stručnjaka.”

Program „EU za zdravlje”, koji je Komisija predložila 28. svibnja 2020., Unijin je odgovor na pandemiju bolesti COVID-19, koja je uvelike pogodila medicinsko i zdravstveno osoblje, pacijente i zdravstvene sustave u Uniji. Taj je program najveći zdravstveni program u monetarnom smislu. Ulaganja u iznosu od 5,1 milijarde EUR namijenjena su državama članicama, zdravstvenim organizacijama i nevladinim organizacijama. Program „EU za zdravlje” (europa.eu)

Pojedinosti

Datum objave
10. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj