Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. svibnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pozdravlja dogovor Euroskupine o Europskom stabilizacijskom mehanizmu za kriznu potporu uslijed pandemije

Komisija pozdravlja dogovor Euroskupine o uspostavi Europskog stabilizacijskog mehanizma za kriznu potporu uslijed pandemije koji je postignut na videokonferenciji u petak, 8. svibnja 2020.

Komisija pozdravlja dogovor Euroskupine o Europskom stabilizacijskom mehanizmu za kriznu potporu uslijed pandemije

Instrument će biti dostupan svim državama članicama europodručja u iznosu od 2 % BDP-a dotične države članice za potrebe financiranja izravnih i neizravnih troškova povezanih sa zdravstvenom skrbi, lijekovima i troškovima prevencije uslijed pandemije COVID-a 19. Euroskupina se složila sa stajalištem institucija da sve članice ESM-a ispunjavaju uvjete prihvatljivosti za primanje potpore.

Također je prihvaćen prijedlog Komisije da se primijeni pojednostavljen okvir za izvješćivanje i praćenje, ograničen na obveze navedene u Planu za odgovor na pandemiju, kako je opisano u pismu izvršnog potpredsjednika Valdisa Dombrovskisa i povjerenika Paola Gentilonija od 7. svibnja.

Euroskupina je također diskutirala o gospodarskom stanju europodručja na temelju proljetne gospodarske prognoze Komisije za 2020. Izjava povjerenika Gentilonija na konferenciji za medije nakon sastanka Euroskupine dostupna je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
11. svibnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj