Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak20. svibnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pozdravila politički dogovor o novim pravilima za osiguravanje zimskog skladištenja plina

U skladu s novim pravilima, u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine, osigurat će se sigurnost opskrbe energijom diljem EU-a svake zime.

Komisija pozdravila politički dogovor o novim pravilima za osiguravanje zimskog skladištenja plina

Komisija pozdravlja politički dogovor koji su danas postigli Europski parlament i države članice EU-a o zakonodavnom prijedlogu minimalnih obveza skladištenja plina koji je Komisija predložila u ožujku 2022. U skladu s novim pravilima, u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine, osigurat će se sigurnost opskrbe energijom diljem EU-a svake zime. Već ove godine države članice morat će do 1. studenoga postići razinu skladištenja plina od najmanje 80 % kako bi se zaštitile od mogućih prekida u opskrbi. Od 2023. cilj će se povećati na 90 % potpunog skladištenja plina do 1. studenoga.

Povjerenica za energetiku Kadri Simson predstavljala je Komisiju u ovogodišnjim pregovorima te je jutros izjavila sljedeće: Punjenje skladišta plina u EU-u prije sljedeće zime ključno je za našu sigurnost opskrbe. Današnji dogovor o Komisijinu prijedlogu obveze skladištenja stoga je važan korak prema pripremi za sljedeću sezonu grijanja, čime se jamči da će naše zalihe plina biti na barem 80 %. Zahvalna sam Europskom parlamentu i francuskom predsjedništvu Vijeća na iznimno brzom dogovoru koji pokazuje jedinstvo EU-a kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

Politički dogovor koji su postigli Europski parlament i Vijeće sada moraju službeno odobriti oba suzakonodavca.

Pojedinosti

Datum objave
20. svibnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj