Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. travnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pozdravila dogovor o prijedlogu instrumenta za kreditiranje u javnom sektoru

Komisija je pozdravila današnji politički dogovor Europskog parlamenta i Vijeća o Komisijinu prijedlogu novog instrumenta za kreditiranje u javnom sektoru (PSLF). Time su usuglašeni svi prijedlozi mehanizma za pravednu tranziciju i čeka se odobrenje...

Komisija pozdravila dogovor o prijedlogu instrumenta za kreditiranje u javnom sektoru

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Ovaj je instrument važan alat za pomoć našim regijama i zajednicama u suočavanju s izazovima nastalima uslijed klimatske tranzicije. Njime će se upotpuniti naš alat za potporu osobama koje žive u regijama u kojima je potrebno osigurati pravednu tranziciju za razvoj novih vještina i otvaranje novih poduzeća i radnih mjesta. Vrlo je važno da to učinimo danas, samo nekoliko dana nakon dogovora o zakonodavstvu o klimi. Smanjenjem troškova tranzicije pomoći ćemo EU-u u cjelini da ostvari ciljeve klimatske neutralnosti do 2050. Radujem se konačnom donošenju Uredbe kako bi se moglo započeti s dodatnim financiranjem kohezivne tranzicije i novog početka za zahvaćene regije i građane.

Pri provedbi europskog zelenog plana Instrument će pomoći u rješavanju socioekonomskih izazova tranzicije prema klimatskoj neutralnosti u najteže pogođenim područjima, kako je utvrđeno u teritorijalnim planovima za pravednu tranziciju. Njime će se dopuniti druga dva stupa mehanizma za pravednu tranziciju, odnosno Fond za pravednu tranziciju i poseban program za pravednu tranziciju u okviru fonda InvestEU. Očekuje se da će se u okviru Instrumenta tijekom sljedećih sedam godina mobilizirati javna ulaganja u vrijednosti od 25 do 30 milijardi eura. Nakon tehničke finalizacije teksta koji odražava politički dogovor, Europski parlament i Vijeće morat će odobriti tekst kako bi Uredba mogla stupiti na snagu. Detaljno priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
26. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj