Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak3. svibnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Komisija potvrdila potporu slobodnim i neovisnim medijima povodom Svjetskog dana slobode medija

Povodom današnjeg Svjetskog dana slobode medija Komisija ponovno ističe predanost očuvanju i obrani slobode i pluralizma medija u EU-u i izvan njega.

Sloboda medija

Povodom današnjeg Svjetskog dana slobode medija Komisija ponovno ističe predanost očuvanju i obrani slobode i pluralizma medija u EU-u i izvan njega. Novinari bi trebali moći slobodno i neovisno raditi, to je jedna od temeljnih vrijednosti demokracija EU-a. Novinari se posljednjih godina suočavaju sa sve većim brojem napada. Zbog toga je Europska komisija poduzela konkretne mjere te je zaštitu novinara učinila jednim od ključnih elemenata zakonodavstva o medijima, a neki od njih stupaju na snagu već sljedećeg tjedna.

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova izjavila je: Danas obilježavamo Svjetski dan slobode medija i ponovno se zalažemo za to da se novinari mogu sigurno baviti svojim ključnim radom, bez obzira na to gdje se nalaze, i boriti se za istinski neovisne, slobodne i pluralističke europske medije. Građani imaju pravo na informacije kojima mogu vjerovati i nažalost to se ne može uzimati zdravo za gotovo. U Komisiji smo to postavili kao prioritet, a sada imamo širok i sveobuhvatan paket instrumenata za borbu protiv svih vrsta napada na medije, od Preporuke o sigurnosti novinara do ključnog zakonodavstva o medijima, Akta o slobodi medija. Međutim, potrebno je učiniti više i pozivamo države članice da što prije primijene ključna pravila kako bi građani mogli početi ostvarivati svoje koristi, bez obzira na to gdje se nalaze u EU-u.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton dodao je: Sigurnost novinara dok obavljaju svoj posao u zdravom medijskom okruženju ključna je za naše demokracije. Stupanjem na snagu Akta o slobodi medija sljedećeg tjedna na ovaj Svjetski dan slobode medija dokazujemo da je EU bolje opremljen impresivnim paketom instrumenata za očuvanje neovisnosti i pluralizma medija.

Jučer je visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell dao izjavu u ime EU-a.

U ponedjeljak, 6. svibnja stupit će na snagu nova pravila protiv strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja (SLAPP), kojima će se novinarima i borcima za ljudska prava pružiti alati za borbu protiv zlonamjernih sudskih postupaka.

U utorak, 7. svibnja na snagu će stupiti i Europski akt o slobodi medija, kojim će se uvesti dodatne zaštitne mjere u pogledu uredničke neovisnosti, medijskog pluralizma, transparentnosti i pravednosti te bolje suradnje medijskih tijela putem novog Europskog odbora za medije. Europski akt o slobodi medija uključuje i dosad nezabilježene mjere kako bi novinari mogli slobodno i sigurno obavljati svoj posao. Europski akt o slobodi medija dio je sveobuhvatnog europskog pristupa za medije, koji se temelji na akcijskom planu za europsku demokraciju i akcijskom planu za medijski i audiovizualni sektor (MAAP).

Također, Komisija je danas objavila i novu studiju koja pokazuje konkretan napredak država članica EU-a u provedbi Preporuke Komisije o zaštiti, sigurnosti i osnaživanju novinara

Pojedinosti

Datum objave
3. svibnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj