Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. studenoga 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pokrenula novi sustav za borbu protiv trgovinskih prepreka i kršenja obveza povezanih s održivim razvojem

Europska komisija danas je pokrenula novi sustav za podnošenje pritužbi za izvješćivanje o preprekama pristupu tržištu i povredama obveza u pogledu trgovine i održivog razvoja u trgovinskim sporazumima EU-a i u sustavu općih carinskih povlastica...

Komisija pokrenula novi sustav za borbu protiv trgovinskih prepreka i kršenja obveza povezanih s održivim razvojem

Komisija je u srpnju imenovala prvog glavnog službenika za provedbu trgovinskih pravila (CTEO) koji će nadgledati strože mjere za provedbu trgovinske politike te donijela akcijski plan od 15 točaka za trgovinu i održivi razvoj. Pritužbe će se slati putem novog centraliziranog sustava u Glavnoj upravi za trgovinu kako bi se omogućio primjeren i strukturiran proces.

Izvršni potpredsjednik i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis izjavio je: Provedba je Komisijin glavni prioritet, uz naglasak na provedbi trgovinskih sporazuma. U okviru novog sustava pritužbe koje se odnose na obveze povezane s održivim razvojem razmatrat će se jednako pomno kao prepreke pristupu tržištu. To je stvaran korak naprijed jer će dionici sada imati izravnu ulogu u naporima da se trgovinskom politikom EU-a ostvare trgovinske prilike te poboljšaju radni i ekološki standardi. Sustav za pritužbe bit će dostupan svim relevantnim stranama i poduzećima, a službe Komisije ocijenit će svaku pritužbu i poduzeti potrebne mjere. Priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
16. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj