Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak8. prosinca 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pokrenula javno savjetovanje o Provedbenoj uredbi o izvješćivanju o transparentnosti

Aktom o digitalnim uslugama od pružatelja posredničkih usluga i internetskih platformi zahtijeva se da objavljuju periodična izvješća o transparentnosti o moderiranju sadržaja na svojim uslugama.

Online platforme

Europska komisija danas je pokrenula javno savjetovanje kako bi prikupila povratne informacije o Provedbenoj uredbi o predlošcima koje će posredničke usluge i internetske platforme morati upotrebljavati za buduća izvješća o transparentnosti u skladu s Aktom o digitalnim uslugama.

 

Aktom o digitalnim uslugama od pružatelja posredničkih usluga i internetskih platformi zahtijeva se da objavljuju periodična izvješća o transparentnosti o moderiranju sadržaja na svojim uslugama. Ta izvješća moraju sadržavati informacije kao što su broj naloga koje su primila od pravosudnih ili upravnih tijela država članica, ljudski resursi namijenjeni moderiranju sadržaja, broj računa i sadržaja koje je pružatelj dobrovoljno uklonio te točnost i stopa pogreške u njihovim sustavima za automatizirano moderiranje sadržaja.

Od studenoga 2023. imenovane vrlo velike internetske platforme i tražilice objavljuju prva izvješća. Na temelju procjene prvih izvješća Komisija je odlučila iskoristiti ovlasti dodijeljene Aktom o digitalnim tržištima kako bi donijela provedbenu uredbu čiji je cilj povećanje kvalitete i razine usklađenosti izvješća kako bi se zajamčila jednaka razina transparentnosti i odgovornosti među platformama. Provedbenom uredbom, koja bi trebala biti donesena u prvim mjesecima 2024., odredit će se oblik i sadržaj izvješća utvrđivanjem obveznih predložaka. Standardiziraju se i izvještajna razdoblja za sve pružatelje usluga.

Komisija poziva sve pružatelje posredničkih usluga, organizacije civilnog društva, istraživače i ostale da do 24. siječnja 2024. dostave povratne informacije o provedbenoj uredbi.

Aktom o digitalnim uslugama uvodi se potpuno nova razina odgovornosti putem različitih mehanizama transparentnosti. Osim obveza izvješćivanja o transparentnosti, sve internetske platforme dužne su objavljivati broj aktivnih mjesečnih korisnika, a imenovane vrlo velike internetske platforme i tražilice moraju uspostaviti repozitorije oglasa, objavljivati revizijska izvješća, sastavljati izvješća o procjeni rizika i omogućiti pristup istraživačima.

Pojedinosti

Datum objave
8. prosinca 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj