Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pokrenula Europski forum za informativne medije i dijalog o sigurnosti novinara

Komisija je danas pokrenula dijalog o zaštiti novinara u EU-u sa širokim rasponom dionika, uključujući novinare i njihova udruženja, medijske kuće, predstavnike vijeća za medije, Europski parlament, države članice, regulatorna tijela i međunarodne...

Komisija pokrenula Europski forum za informativne medije i dijalog o sigurnosti novinara

Věra Jourová, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost koja je otvorila događanje izjavila je: Ubojstva novinara Daphne Caruane Galizije i Jána Kuciaka poziv su na uzbunu u Europskoj uniji. Međutim, prijetnje i napadi na novinare i demokraciju sve su češći. Komisija po prvi put predlaže inicijativu posvećenu sigurnosti novinara koja bi trebala donijeti konkretna poboljšanja na terenu.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton dodao je: Sloboda medija ne može se uzimati zdravo za gotovo, moramo je aktivno braniti, posebno u digitalnom dobu. Moramo osigurati da novinari mogu igrati ključnu ulogu u našim demokracijama i omogućiti im siguran rad. Danas pokrećemo raspravu o tome kako poboljšati njihovu zaštitu, olakšati suradnju i pomoći im u razvoju potrebnih digitalnih vještina.

Dijalog će se nastaviti do 25. ožujka u okviru Europskog foruma za informativne medije. To je ključni korak u pripremi Preporuke Komisije za države članice kako bi se osigurala zaštita novinara (na internetu i izvan njega) i borilo protiv rodno uvjetovanih i napada na manjine u EU-u. Preporuka će biti predstavljena kasnije tijekom godine.

Forum i Preporuka dio su šireg skupa inicijativa za otklanjanje prijetnji slobodi i pluralizmu medija u EU-u, kako je najavljeno u akcijskom planu za europsku demokraciju s inicijativom za suzbijanje zlouporabe strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti.

Taj je plan usko povezan s akcijskim planom za potporu oporavku i transformaciji medijskih i audiovizualnih sektora EU-a.

Pojedinosti

Datum objave
23. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj