Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. ožujka 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija pokreće platformu za objavljivanje znanstvenih radova s otvorenim pristupom

Europska komisija danas je pokrenula Open Research Europe, platformu za objavljivanje znanstvenih radova koja će biti dostupna svima. Na platformi će se predstavljati rezultati istraživanja koja se financiraju iz programa EU-a za istraživanje i...

Komisija pokreće platformu za objavljivanje znanstvenih radova s otvorenim pristupom

Open Research Europe omogućit će svima, istraživačima i građanima, besplatan pristup najnovijim znanstvenim otkrićima. Time će se otkloniti velike poteškoće do kojih često dolazi pri objavljivanju znanstvenih rezultata, uključujući kašnjenja i prepreke ponovnoj uporabi rezultata te visoke troškove. Platforma je besplatna i neobvezna usluga za korisnike programa Obzor Europa i Obzor 2020., čijim korištenjem ispunjavaju zahtjeve za trenutačan otvoreni pristup kako bi primili sredstva iz tih programa.

Već je podneseno oko 40 znanstvenih radova iz potpuno različitih područja istraživanja te su dostupni znanstvenoj zajednici za čitanje i preispitivanje.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Moramo primjenjivati otvorenije istraživačke prakse koje u većoj mjeri uključuju suradnju kako bi se ubrzala znanstvena otkrića. Open Research Europe pomaže istraživačima da objavljuju uz otvoren pristup i tako uklanja granice za tokove znanja i njeguje znanstvenu raspravu. Ovo je tek početak. Postupno ćemo graditi ugled platforme kao mjesta na kojem radove objavljuju istraživači u okviru programa Obzor 2020. i Obzor Europa te je učiniti nezaobilaznim dijelom europskog istraživačkog prostora.

Podupiranje otvorene znanosti i transparentnosti u postupku znanstvenog izdavaštva

U Komunikaciji Novi EIP za istraživanje i inovacije Komisija uvodi Open Research Europe kao platformu s otvorenim pristupom za objavljivanje znanstvenih radova koji nastaju zahvaljujući financiranju u okviru Obzora 2020. i Obzora Europa u svim područjima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, kao i društvenih znanosti, umjetnosti te humanističkih znanosti.

Open Research Europe neće samo doprinijeti brzom i isplativom objavljivanju otvorenih znanstvenih publikacija. Korisnicima programa Obzor 2020. i Obzor Europa olakšat će se i ispunjavanje relevantnih uvjeta financiranja koji uključuju otvoreni pristup, i to trenutačni otvoreni pristup, kako se zahtijeva u okviru programa Obzor Europa, te automatsko unošenje u repozitorij opće namjene (za usporedbu, u okviru programa Obzor 2020. dopušteno je razdoblje zabrane pristupa pohranjenom cjelovitom tekstu u trajanju između 6 i 12 mjeseci). Platforma Open Research Europe istraživačima će ponuditi izdavački prostor za brzu razmjenu rezultata i spoznaja te će se olakšati otvorene i konstruktivne istraživačke rasprave. Na platformi se nalazi širok raspon instrumenata za mjerenje znanstvenog i društvenog učinka članaka i pružanje informacija o njihovoj uporabi i ponovnoj uporabi.

Preuzimanjem nove uloge Komisija namjerava služiti kao primjer potpore otvorenoj znanosti i promicanja transparentnosti u objavljivanju radova. Njezin je cilj nadahnuti druge ulagače, posebno na nacionalnoj razini, da učine isto. Integriranjem platforme Open Research Europe u Obzor 2020. i Obzor Europa Komisija uvodi novu razinu inovativnih rješenja u akademskoj komunikaciji.

Kontekst

Trenutačno je 91 % publikacija i 95 % stručno recenziranih publikacija financiranih u okviru programa Obzor 2020. s otvorenim pristupom, što je iznimno visok postotak. Međutim, cilj je da sve akademske publikacije koje proizlaze iz financiranja istraživanja Komisije budu otvorene. Konkretno, cilj je programa Obzor Europa da publikacije budu javno dostupne od trenutka njihove objave, što platforma omogućuje.

Otvorena znanost pristup je koji se temelji na otvorenoj suradnji i sustavnoj razmjeni znanja i alata sa što više dionika što prije u istraživačkom procesu. Sustavi istraživanja i inovacija tako postaju učinkovitiji i kreativniji te jača izvrsnost i povjerenje društva u znanost. To je zato što su otvaranje i dijeljenje rezultata i podataka iz istraživanja, omogućavanje njihove ponovne uporabe i reproduciranja te pristup istraživačkim infrastrukturama temelj za istorazinsku kontrolu i akademsku raspravu, čime se osiguravaju kvalitetno i učinkovito razmatranje i analiza istraživanja te inovacije.

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa ukazao je na potencijal otvorene znanosti za povećanje suradnje, pokazujući kako je neposredan otvoreni pristup publikacijama i podacima ključna pomoć istraživačima u pronalaženju novih metoda liječenja, dijagnostike i cjepiva. Open Research Europe ide korak dalje u tom procesu.

Komisija je raspisala natječaj za tu uslugu, na kojem je odabran iskusan ugovaratelj F1000 Research.

Više informacija

Izdavačka platforma Open Research Europe

Infografika

Dokumentacija za nadmetanje

F1000 Research

Novi EIP za istraživanje i inovacije

Europska platforma za podatke o bolesti COVID-19

Pojedinosti

Datum objave
24. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj