Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak28. srpnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pojačava zaštitu djece od nesigurnih igračaka

Današnjim se prijedlogom, koji se nadovezuje na postojeća pravila, ažuriraju sigurnosni zahtjevi koje igračke moraju ispunjavati da bi se mogle staviti na tržište u EU-u, bez obzira na to jesu li proizvedene u EU-u ili drugdje.

Playing games

Komisija je danas predložila uredbu o sigurnosti igračaka kojom se revidiraju postojeća pravila za zaštitu djece od potencijalno opasnih igračaka. Igračke koje se stavljaju na tržište EU-a već su među najsigurnijima na svijetu. Predloženim će se pravilima ta zaštita još poboljšati, posebno kad je riječ o štetnim kemikalijama. Cilj je i smanjiti trenutačno velik broj nesigurnih igračaka koje se i dalje prodaju u EU-u, posebno na internetu, te osigurati da se isti propisi primjenjuju na igračke proizvedene u EU-u i one uvezene. Međutim, i dalje će se osiguravati slobodno kretanje igračaka na jedinstvenom tržištu.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Ovim će se prijedlogom osigurati još bolja zaštita djece pri igranju igračkama, uključujući zaštitu od štetnih kemikalija. Provedba odredaba unaprijedit će se zahvaljujući digitalnim tehnologijama, koje će omogućiti lakše otkrivanje nesigurnih igračaka, posebno na granicama EU-a. Prijedlogom se poboljšava primjena ravnopravnih uvjeta za sektor proizvodnje igračaka u EU-u, posebno za MSP-ove, tako što se suzbija nepošteno tržišno natjecanje, a istovremeno se i povećava sigurnost naše djece.

Današnjim se prijedlogom, koji se nadovezuje na postojeća pravila, ažuriraju sigurnosni zahtjevi koje igračke moraju ispunjavati da bi se mogle staviti na tržište u EU-u, bez obzira na to jesu li proizvedene u EU-u ili drugdje. Konkretno, današnjim će se prijedlogom unaprijediti zaštita od štetnih kemikalija tako što će se u igračkama zabraniti korištenje kemikalija koje utječu na endokrini sustav (endokrini disruptori) i kemikalija koje utječu na dišni sustav ili su toksične za određeni organ. Osim toga, prijedlogom se uvodi digitalna putovnica za proizvode, koja će sadržavati informacije o usklađenosti s predloženom uredbom.

Priopćenje za medije te pitanja i odgovori dostupni su na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
28. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj