Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak23. listopada 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Komisija pojačava napore u borbi protiv energetskog siromaštva i poboljšava zaštitu potrošača

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders i povjerenica za energetiku Kadri Simson predstavit će preporuku dionicima na konferenciji o energetskom siromaštvu.

Clean energy

Uoči zime Komisija pojačava mjere za zaštitu potrošača energije, a posebno ranjivih potrošača. Donošenjem nove Preporuke o energetskom siromaštvu Komisija jača predanost osiguravanju pravednog prelaska na čistu energiju za sve.

U Preporuci se utvrđuju dobre prakse za strukturna poboljšanja koja države članice mogu poduzeti kako bi riješile temeljne uzroke energetskog siromaštva. Istaknuta su i ulaganja u strukturne mjere za rješavanje problema niske energetske učinkovitosti domova i uređaja. Ostale mjere uključuju pružanje jasnih informacija o računima za energiju i praksama uštede energije te poticanje građana da se pridruže energetskim zajednicama ili prijeđu na energiju iz obnovljivih izvora. U Preporuci, kojoj je priložen detaljan radni dokument, navode se i prijedlozi o tome kako se proračun EU-a može iskoristiti na nacionalnoj razini.
Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders i povjerenica za energetiku Kadri Simson predstavit će preporuku dionicima na konferenciji o energetskom siromaštvu. Svjedočit će i potpisivanju obnovljene Zajedničke izjave dionika o pojačanoj zaštiti potrošača. Tom se inicijativom, koja je pokrenuta u prosincu 2022., okupljaju ključni dionici koji predstavljaju potrošače, regulatore, dobavljače i distributere energije oko zajedničkih načela o poteškoćama u plaćanju i odgodama plaćanja računa te kako osigurati da nijedan nije isključen iz opskrbe energijom.

Povjerenik Reynders izjavio je: Zbog prošlogodišnjeg rasta cijena energije i krize troškova života milijuni potrošača imali su poteškoća s pokrivanjem troškova. Iako se situacija poboljšala u usporedbi s prošlom zimom, troškovi života i dalje su visoki, a cijene energije i dalje su više nego prije krize. Mnogi potrošači, a posebno oni u ranjivom položaju, vjerojatno će se suočiti s poteškoćama pri grijanju svojih domova i plaćanju računa za energiju. Moramo učiniti sve što je moguće kako bismo zaštitili potrošače kojima je potrebna pomoć.

Povjerenica Simson izjavila je: Energetsko siromaštvo nije nova pojava u EU-u niti je povezano samo s cijenama energije, ali je proteklih godina u središtu pozornosti jer se Rusija služila svojom opskrbom energijom kao oružjem. To se događa u svim državama članicama i povećava pritisak na one koji su već u ranjivom položaju. Djelovali smo kako bismo osigurali veću stabilnost energetskog tržišta, a sada izlazimo iz kriznih mjera kako bismo potrošačima omogućili bolju dugoročnu predvidljivost cijena. Današnja Preporuka usmjerena je na dugoročne strukturne mjere kao što su osiguravanje pristupa energetski učinkovitom stanovanju i uređajima te energiji iz obnovljivih izvora, što će svima pomoći u prelasku na čistu energiju u Europi.

Pojedinosti

Datum objave
23. listopada 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj