Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. listopada 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija odredila nove smanjene granične vrijednosti za nitrite i nitrate kao prehrambene aditive

 Na temelju stroge znanstvene procjene koju je provela Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) države članice na proljeće su jednoglasno potvrdile nove granične vrijednosti.

Doktor

Kako bi hrana na tržištu EU-a bila što sigurnija za potrošače i kako bi ih se zaštitilo od karcinogenih tvari u okviru mjera europskog plana za borbu protiv raka, Komisija danas utvrđuje nove granične vrijednosti za uporabu nitrita i nitrata kao prehrambenih aditiva. Tim novim znatno smanjenim graničnim vrijednostima štiti se od patogenih bakterija (npr. bakterije Listeria, Salmonella, Clostridia) a ujedno se i smanjuje izloženost nitrozaminima, od kojih su neki kancerogeni. Na temelju stroge znanstvene procjene koju je provela Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) države članice na proljeće su jednoglasno potvrdile nove granične vrijednosti.

 

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Naši građani s pravom očekuju sigurnost hrane i to je bila jedna od najvažnijih zadaća mojeg mandata. Utvrđivanjem novih graničnih vrijednosti za nitrite i nitrate u prehrambenim aditivima danas poduzimamo još jedan korak u tom smislu i novu važnu mjeru u okviru europskog plana za borbu protiv raka. Pozivam prehrambenu industriju da brzo provede ta znanstveno utemeljena pravila i da, kad god je to moguće, dodatno smanji udio tih tvari u hrani kako bi se zaštitilo zdravlje građana.

 

Novim strožim ograničenjima uzimaju se u obzir raznolikost proizvoda i uvjeti njihove proizvodnje širom EU-a te industriji i manjim proizvođačima daje jasna poruka da je vrijeme za uklanjanje nitrita i nitrata u hrani u cijelom EU-u i duž cijelog prehrambenog lanca. Subjekti u poslovanju s hranom imat će dvije godine da se prilagode tim novim graničnim vrijednostima.

 

Više informacija dostupno je na ovim stranicama o aditivima i europskom planu za borbu protiv raka.

Pojedinosti

Datum objave
6. listopada 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj