Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak9. prosinca 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija odobrila hrvatski program subvencija za plaće u iznosu od 1,26 milijardi eura

U okviru programa pod nazivom „program potpore za očuvanje radnih mjesta”, potpora se planira u obliku subvencija za plaće. Mjera je dostupna poslodavcima i samozaposlenim osobama koje posluju u sektorima koji su posebno pogođeni pandemijom.

Komisija odobrila hrvatski program subvencija za plaće u iznosu od 1,26 milijardi eura

Europska komisija odobrila je hrvatski program subvencija za plaće u vrijednosti od 1,26 milijardi eura (9,5 milijardi kuna) za potporu poslodavcima i samozaposlenim osobama pogođenima pandemijom koronavirusa. Program je odobren na temelju Privremenog okvira za mjere državne potpore u kontekstu pandemije bolesti COVID-19.

U okviru programa pod nazivom „program potpore za očuvanje radnih mjesta”, potpora se planira u obliku subvencija za plaće. Mjera je dostupna poslodavcima i samozaposlenim osobama koje posluju u sektorima koji su posebno pogođeni pandemijom koronavirusa, kao što su turizam i putnički promet. Svrha je mjere i. smanjiti troškove plaća poslodavaca u razdoblju od lipnja 2020. do lipnja 2022. i ii. potpora samozaposlenim osobama s niskim primanjima čiji je dohodak pogođen pandemijom koronavirusa. Stoga je cilj programa očuvanje razine zaposlenosti i izbjegavanje otpuštanja.

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru za COVID-19. Konkretno, i. mjerom se pomaže poduzećima koja su posebno pogođena pandemijom koronavirusa i njome se nastoje izbjeći otpuštanja; ii. mjesečne subvencije za plaće ne premašuju 80 % mjesečne bruto plaće osoblja koje ostvaruje korist; i iii. potpora je dodijeljena prije 30. lipnja 2022. Komisija je zaključila da je mjera nužna, primjerena i razmjerna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru za COVID-19. Stoga je odobrila mjeru u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Više informacija o privremenom okviru za COVID-19 i drugim mjerama koje je Komisija poduzela radi ublažavanja gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa dostupno je ovdje. Verzija ove odluke koja nije povjerljiva bit će objavljena pod brojem predmeta SA.103801 u registru državnih potpora na internetskim stranicama Komisije posvećenima tržišnom natjecanju kad se riješe moguća pitanja u pogledu povjerljivosti podataka.

Pojedinosti

Datum objave
9. prosinca 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj