Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. kolovoza 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija odobrava preusmjeravanje sredstava namijenjenih kohezijskoj politici radi ublažavanja posljedica pandemije u Danskoj te uz mađarsko-slovačku granicu

Europska komisija odobrila je izmjene danskog programa „Inovacije i održivi rast u poslovanju” te mađarsko-slovačkog programa Interreg.

Komisija odobrava preusmjeravanje sredstava namijenjenih kohezijskoj politici radi ublažavanja posljedica pandemije u Danskoj te uz mađarsko-slovačku granicu

Na temelju izmjena iz ta će se dva programa izdvojiti dodatni resursi za ublažavanje posljedica krize uzrokovane koronavirusom. Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Na području od Dunava do Sjevernog mora brzim djelovanjem u okviru kohezijske politike mobiliziraju se resursi i ljudi za borbu protiv pandemije. Ne smijemo gubiti vrijeme i stoga očekujem da će se narednih tjedana i drugi programi prilagoditi u skladu s aktualnim potrebama.

Investicijska inicijativa kao odgovor na koronavirus, koju je Komisija predložila u ožujku i travnju ove godine, omogućila je izmjene programa. Programe u okviru kohezijske politike dosad je izmijenilo 18 država članica preusmjerivši sredstva na borbu protiv posljedica pandemije koronavirusa.

Pregled mjera za suzbijanje koronavirusa u okviru kohezijske politike

Od srpnja 2020. Investicijsku inicijativu kao odgovor na koronavirus provodi 26 zemalja EU-a i Ujedinjena Kraljevina uz puno iskorištavanje predviđene fleksibilnosti.
18 država članica predložilo je ukupno 88 izmjena programa povezanih s koronavirusom (kao i izmjene 4 programa europske teritorijalne suradnje) - 25 izmjena priopćeno je nakon donošenja na nacionalnoj razini, a 63 izmjene predložene su odlukama Komisije (33 izmjene su donesene, a 30 ih je u postupku).
Komisija je izmijenila interne postupke radi brže obrade svih zahtjeva. Osim toga, Investicijskom inicijativom kao odgovorom na koronavirus omogućuju se brži i jednostavniji postupci izmjene programa.
Informativni članak o mjerama za suzbijanje koronavirusa u okviru kohezijske politike.

Konkretni primjeri: Hrvatska

Investicijskom inicijativom kao odgovorom na koronavirus prikupljeno je 400 milijuna eura za suzbijanje aktualne krize i njezinih posljedica. Ukupno 40 milijuna eura uloženo je u uvođenje internetskih alata u osnovne i srednje škole u Hrvatskoj kako bi se hrvatskim učenicima i nastavnicima omogućio kontinuitet obrazovanja i za vrijeme mjera ograničenja kretanja. Dodatnih 48 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj ulaže se u istraživački centar svjetskog ranga za dječju medicinu. Dječja bolnica Srebrnjak na periferiji Zagreba omogućuje uspješnije liječenje čestih i kroničnih bolesti djece i adolescenata, ali i istraživanje i razvoj novih lijekova pa se tako u Hrvatskoj zadržavaju talentirani medicinski istraživači i liječnici.

Dodatne informacije

Eurostat

Pojedinosti

Datum objave
3. kolovoza 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj